Stockholm

Ny rapport: Många unga har haft sex mot sin vilja

En oroväckande rapport från Folkhälsomyndigheten visar att två av fem unga har haft sex utan sin vilja.
1 av 3
En oroväckande rapport från Folkhälsomyndigheten visar att två av fem unga har haft sex utan sin vilja. Foto: Shutterstock/TT
Detta trots att många tycker det är viktigt att båda får bestämma om var och när de har sex.
2 av 3
Detta trots att många tycker det är viktigt att båda får bestämma om var och när de har sex. Foto: TT
Folkhälsomyndigheten fastslår att ojämlika och ojämställda förhållanden bidrag till skillnader i tillgång och tillgänglighet i hälsofrämjande insatser.
3 av 3
Folkhälsomyndigheten fastslår att ojämlika och ojämställda förhållanden bidrag till skillnader i tillgång och tillgänglighet i hälsofrämjande insatser. Foto: Shutterstock

Folkhälsomyndighetens rapport, baserad på en undersökning gjord på över 7 700 unga är riktigt oroväckande.


Läs mer

Under tisdagen släppte Folkhälsomyndigheten en omfattande rapport om sexualitet och hälsa bland unga i Sverige.

Studien är gjord på 7 755 personer i åldern 16-29 år av SCB på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, och berör kunskap, attityder och beteende.

Studien har bland annat visat att drygt hälften av alla unga är nöjda med sitt sexliv. Men den visar också oroande siffror om jämställdhet i sexlivet.

Sex mot sin vilja

Två av fem personer, det vill säga 40 procent av de tillfrågade, hade någon gång varit utsatta för en sexuell handling mot sin vilja.

Det var främst tjejer, 54 procent, och personer som inte ville kategorisera sig utifrån kön, 53 procent, som utsatts för detta.

Även 27 procent av de tillfrågade killarna hade utsatts för detta.

Generellt är det fler tjejer och ickebinära än killar som oftare utsätts för kränkningar, diskriminering och våld, visar rapporten.

Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport att förutsättningarna till god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland unga är ojämlika. Detta eftersom grupper bland tjejer och ickebinära upplever kränkningar, diskriminering, sex mot ens vilja och sexuella övergrepp.

Vill att båda partner ska bestämma

Studien har även visat att majoriteten, 78 procent, är överens om att båda de personer som har sex med varandra ska bestämma lika mycket när det gäller hur och var man har sex.

Det var fler tjejer (83 procent) än killar (74 procent) som tyckte detta.

Totalt 90 procent har även angett att senaste gången de hade sex, var det på ett sätt de ville.

Fått ersättning för sex

Det framkommer även att 3 procent av de tillfrågade hade gett eller fått ersättning för sex. Fler tjejer (3 procent) än killar (2 procent) hade någon gång fått betalt för sex, medan det var fler killar (5 procent) än tjejer (1 procent) som hade gett ersättning.

Myndigheten fastslår att ojämlika och ojämställda förhållanden bidrag till skillnader i tillgång och tillgänglighet i hälsofrämjande insatser. Detta försvårar för ett framgångsrikt arbete med att förebygga sexuellt överförda infektioner, oönskade graviditeter, sex mot någons vilja, sexuella övergrepp och sex mot ersättning.

Se även: Saga, 20, fick sina bilder stulna – användes för att sälja sex

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft sex mot din vilja?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.