Rahkmat Akilov kopplas till terrorefterlyst jihadistledare

- 12/05/2017, 07:34 -
Terror i Stockholm
1 av 3

Rakhmat Akilov kopplas till en ökänd terrorefterlyst jihadistledare.

Facebook/TT

Terrorattentatet i Stockholm
2 av 3

Akilov är misstänkt för terrordådet på Drottnigngatan i Stockholm den 7 april.

TT

Mannen bakom terrorattentatet i Stockholm
3 av 3

Han har själv erkänt dådet.

Facebook

Rakhmat Akilov som misstänks för terrordådet i Stockholm kan kopplas till en ökänd terrorefterlyst jihadistledare, avslöjar Ekot.

39-årige Rakhmat Akilov sitter häktad misstänkt för terrordådet i Stockholm den 7 april.

Det är sedan tidigare känt att Akilov ska ha chattat med IS-anhängare innan terorrdådet, en chattkonversation som Nyheter24 avslöjat kan vara äkta.

Men nu framkommer nya uppgifter om att Akilov har haft kopplingar till en okänd och internationellt efterlyst jihadistledare, efter en granskning av Sveriges Radios Ekot, skriver SVT.

Spåren leder till ökänd terrorledare

Spåren leder till Abu Saloh, som är ledare för en islamistisk grupp från Uzbekistan med kopplingar till al-Qaida. Samma grupp strider just nu i Syrien.

Saloh misstänks för inblandning i flera dåd, bland annat ska han enligt ryska medier vara hjärnan bakom dådet i Sankt Petersburgs tunnelbana den 3 april tidigare i år. Han är internationellt efterlyst av Interpol för terrorbrott och terrorfinansiering.

Rekryterar på ryskt socialt medium

Enligt Ekot ska Akilov kunnat ta del av Salohs propaganda via det ryska sociala mediumet Odnoklassniki. Där har det flera gånger förekommit rekryteringsförsök från våldsbejakande jihadister. Kontakten mellan jihadistledare och rekryter sker genom religiösa konton som agerar som mellanhänder.

Dessutom lär kontona hur man använder olika vapen genom instruktionsvideos.

– Det är onekligen intressant eftersom det visar dels att det kan finnas en eventuell koppling däremellan, det måste man utreda. Men det påvisar också att sociala medier spelar stor roll, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Ekot.

Fler i Sverige kan rekryterats

Granskningen visade också att det finns fler än Akilov i Sverige, både personer födda i Sverige och de som tillfället bor här, som är med i samma nätverk på Odnoklassniki.

Ranstorp menar att kopplingarna är intressanta eftersom det ännu är oklart om Akilov agerade på egen hand eller inte vid terrordådet i Stockholm.

– Jag tror man börjar med att se, vem finns i Sverige och sen kopplar man samman internationella delar i detta. Och det här är onekligen ett intressant spår, säger Magnus Ranstorp enligt SVT.