Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
6498
reaktioner idag

Här är allt vi vet om försvunna Tova Moberg, 19

Tre personer är anhållna misstänkta för människorov och just nu har polisen ett stort sökpådrag med över 50 poliser på plats.

Tova

Omkring 21.30 i lördags kväll så försvann 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland.


Polisen har varit hyfsat tystlåtna om försvinnandet – men det här är vad vi vet:

1. Få kommentarer om försvinnandet

Polisen ville inte i helgen kommentera vilka kläder hon hade på sig vid försvinnandet. De vill heller inte gå in på exakta detaljer rörande sista gången hon sågs till.

Expressen skriver dock att hon befann sig i Hudiksvallstrakten tillsammans med vänner. Efter midnatt ska inga iakttagelser av henne gjorts.

2. Gick ut med information på grund av "omständigheter"

Trots den tidigare brasklappen om att Tova är myndig och har rätt att "befinna sig var hon vill" så kommenterade polisen att omständigheter rörande försvinnandet är en av grunderna till att polisen tillsammans med anhöriga går ut med en vädjan om hjälp att hitta henne.

3. Tre personer anhållna

Tre män i 20-årsåldern anhölls på måndagen misstänkt för människorov.

– Det kommer att hållas förhör under dagen, så är det. Men jag kan inte lämna några kommentarer i nuläget för jag vet inget än, säger en av männens advokat, Jan Nyman, till Expressen.

4. Stort sökpådrag

På måndagen, i skrivande stund, deltar ett 50-tal poliser i sökandet efter 19-åringen, uppger Hela Hälsingland. Polisen går skallgång och har med sig hundar – dessutom har en fastighet utanför Hudiksvall spärrats av. Minst fyra teknikerbussar befinner sig vid fastigheten.

Det har sedan tidigt på måndagen diskuterats om Missing People ska delta i letandet. Enligt SVT befinner sig polisen i stabsläge för att diskutera gruppens deltagande i letandet.

Enligt Aftonbladet ska fastigheten vara en gård som tillhör en person i Tovas umgängeskrets.

5. Känsligt läge

Enligt polisen handlar det om ett extremt "känsligt läge". Polisen har en mobilposition som de jobbar efter. På skolan där Tova går är personal och elever oroliga.

– Rektor har träffat klassen och haft ett resonemang med dem om vad vi vet, säger Urban Wickman, verksamhetschef för gymnasieutbildning i Hudiksvalls kommun, till Expressen.

6. Ska ha setts till efter helgen

Polisen ska ha fått flera tips från personer som har sett till Tova.

– Samtidigt har det också kommit in flera tips där den här kvinnan möjligen skulle ha varit synlig, och det är också sådant som vi bearbetar just nu, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

7. Polisen har säkrat spår

Hela dagen har vitklädda polistekniker arbetat innanför avspärningarna på gården. Under måndagdseftermiddagen framkom uppgifter att polisen har säkrat spår runt gården, skriver Expressen.

En av polisens hundar ska ha markerat vid ett vattendrag.

Polisen har även lyckats positionera Tovas avstängda mobiltelefon.

Polisen vill inte gå in närmare på detaljer rörande fallet eller undersökningen av fastigheten.

8. Vittne har sett tre män i skogen

Ett person har berättat för Expressen att han har sett tre män komma ut från skogen i närheten av gården, sent i söndagskväll.

Eftersom männen täckte över sina ansikten tyckte han att det hela var mystiskt, skriver Expressen.

9. Ringde bara timmar innan hon försvann

Enligt ytterligare uppgifter ska Tova ha ringt från gården, bara timmar innan hon försvann.

Enligt en vän till Tova hade hon planer att gå på en fest hos en klasskamrat under lördagskvällen. Men sent samma kväll ringde hon en av vännerna, och gav uttryck av att hon mådde bra och var på bra humör.

Detta framgår av uppgifter till Aftonbladet.

Polisen säger att de gärna tar emot tips på var Tova kan tänkas befinna sig. Vet du något om försvinnandet kan du kontakta polisen på 114 14.

TV: Trafikpolisen gör en rutinkontroll – hittar kidnappad kvinna gömd i bilen

Mer:

Tre män anhållna – kopplas till försvunna Tova Moberg, 19