Väntar du barn just nu? Då borde du verkligen ha koll på det här.
1 av 3
Väntar du barn just nu? Då borde du verkligen ha koll på det här. - Foto: Pixabay/TT/Google Maps
Akademiska sjukhuset i Uppsala minskar sina vårdplatser på neonatalavdelningen avsevärt i sommar.
2 av 3
Akademiska sjukhuset i Uppsala minskar sina vårdplatser på neonatalavdelningen avsevärt i sommar. - Foto: TT
Istället kan barnet behöva flyttas till Åbo, i Finland.
3 av 3
Istället kan barnet behöva flyttas till Åbo, i Finland. - Foto: Google Maps

Personalbristen är akut – nyfödda barn tvingas få vård utomlands

Om du väntar barn så är det bra om du förbereder dig på vad bristen på vårdpersonal kan innebära för dig i sommar.


För den som väntar barn i sommar och bor i Uppsalatrakten så ser läget ut att bli akut. I alla fall när det kommer till platsbristen för de barn som föds för tidigt.

Neonatalverksamheten, där prematurbarn vårdas, har för första gången tvingats ta beslutet att reservera platser för nyfödda utomlands.

Närmare bestämt i Åbo, Finland.

Bildkälla: Google Maps

Vanligtvis har Akademiska sjukhuset i Uppsala 20 platser på neonatalavdelningen. Men på grund av svårigheter att få tag i personal så har de sedan mars behövt minska platserna ner till 16. I sommar försvinner ytterligare sex platser av samma skäl.

Enligt Sjukhusläkaren så är tanken inte bara att Åbo ska stå på "stand by" om en akutsituation uppstår. De gör sitt bästa för att förbereda sig på att ta emot födande föräldrar från Sverige.

– Fördelen med att vi reserverat platserna i förväg är att personalen i Åbo kan förbereda sig. De har till och med anställt folk. De vill verkligen försöka göra det här så bra som möjligt och de har försökt tänka in språkaspekten – att ha personal som är svenskkunnig och vågar prata svenska, säger neonatalogins sektionschef Erik Normann i en intervju med SVT Nyheter Uppsala.

Barnmorskor gör verkligen skillnaden mellan liv och död – missa inte listan över sex saker som visar varför barnmorskor borde hyllas ännu mer för sin insats.

Nicole, 8, föddes med ovanliga syndrom – nu ler hon för första gången i livet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Bo
/
/
Oroar du dig över bristen på vårdpersonal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad händer då om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.