Johanna, 24, har gjort en film om sin abort

För några år sedan tvingades Johanna Bladh fatta ett beslut, som en av tre svenska kvinnor redan fattat. Beslutet om att göra abort.


Varje dag tar flera hundra kvinnor ett graviditetstest. Vissa av dem kommer jubla över resultatet, andra kommer tvingas fatta ett av de svåraste besluten en kan ta.

Varje dag genomgår 100 kvinnor en abort i Sverige. Och en av tre svenska kvinnor har gjort en abort någon gång under sitt liv. En av dem är Johanna Bladh, 24.

För några år sedan var hon en av de kvinnor som stirrade på det sitt graviditetstest och insåg att hon skulle behöva genomgå en abort.

– Jag märkte det för att jag började kräkas så mycket. Jag trodde inte ens jag var gravid, jag trodde jag var sjuk. Jag kräktes så jag knappt kunde sitta upp. Men jag tog ett test i alla fall, och det var positivt, berättar Johanna för Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Innan aborten googlade Johanna väldigt mycket på nätet för att få en bild av vad som väntade henne. Men den enda information hon kände att hon hittade var antingen skräckhistorier eller steril information från exempelvis Vårdguiden.

– Jag hittade inte berättelser från "vanliga tjejer". Jag kände mig helt ensam, säger Johanna.

Så när aborten var över bestämde Johanna sig för att göra en dokumentär om den.

– Jag kände att jag ville göra den film jag hade behövt inför min egen abort.

Det tog henne ett år att färdigställa minidokumentären "Jag och min abort". I inledningsscenen syns Johanna ligga i en sjuksäng och viska "tänk om någon kunnat berätta för mig att det var såhär".

Scenen är filmad när Johanna är gravid och blev inlagd på sjukhus då hon spytt så mycket att hon behövde få dropp.

I "Jag och min abort" har hon även intervjuat experter, barnmorskor, gynekologer och vanliga tjejer som genomgått aborter.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Men vägen till målet har inte varit helt lätt. Till sin förvåning märkte hon att både hon själv, och andra, kände att det var svårt att prata om just abort.

– Jag som är journalist och van att prata om allt från bröst till mens kände ändå att det var svårt att prata om just abort. Man kände sig så onormal, ansvarslös, ja, vidrig på ett sätt. Trots att vi ju var två om aborten egentligen kändes det som det mest var mitt fel.

Hon fick också veta att många som gjort abort kanske inte ens berättat för sina närmaste släktingar eftersom skammen varit för stor.

– Det finns så mycket förväntningar på att kvinnor ska ta så mycket ansvar hela tiden. Man är liksom en dålig kvinna om man inte tar ansvar.

Johanna sökte även killar som ville vara med och berätta om sin upplevelse av en abort, men det visade sig vara ännu svårare än att hitta tjejer som ville berätta om sin egen upplevelse.

– Många av dem förstod inte varför jag frågade om de ville vara med. Svaret blev "men jag har ju inte gjort abort, det här är inte min fråga". Jag antog att de gjorde det av respekt i grunden, men det blir ändå fel.

Bildkälla: Privat

Johannas egen abort beskriver hon som en av de svåraste saker hon gått igenom.

– Ingen sade till mig att man kunde bli ledsen efteråt, det stod ingenstans. Jag grät mycket, undrade om jag hade gjort fel val, trots att jag kände att det varit rätt. I efterhand har jag förstått att det är helt naturligt eftersom man får en extrem hormonrubbning efter en abort. Jag mådde dåligt i flera veckor efteråt.

Men hon säger också att hon idag inte ångrar sin abort. Nu hoppas hon att hennes minidokumentär ska kunna hjälpa andra tjejer som står inför valet att göra en abort. Hon vill inte att någon ska behöva känna sig ensam med sitt beslut.

– Vi är många som gått igenom samma sak. Och en abort är jobbig och tuff att genomgå. Men desto mer vi pratar om det, desto lättare blir det att bära.

Johanna gjorde dokumentären i samarbete med tidningen Baam. Du kan se hela videon här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du genomgått en abort?
Tack för din röst!