Livsfarlig växt allt vanligare i Sverige – kan döda på 15 minuter

- 09/06/2017, 12:45
1 av 4

H. Zell/Wikimedia/TT

2 av 4

Wikimedia

3 av 4

Wikimedia

4 av 4

H.Zell/Wikimedia

Växten sprängört ser oskyldig ut – men är faktiskt en av de giftigaste växterna som finns. Nu har den blivit väldigt utspridd i Sverige.

Den senaste tiden har det dykt upp ett rikt antal av växten sprängört i Dalarna. Växten är extremt giftig – och kan leda till döden.

Bildkälla: Wikimedia. Sprängörten är en av de gifitgaste växterna vi har.

I Skattungbyn har biologen Sigurd Jönsson sett gott om sprängört vid Lintjärn och han vill därför varna andra, rapporterar SVT Dalarna. Han uppmanar folk att lära sig mer om den farliga växten.

Hela plantan är extremt giftig och har lett till döden för så väl människor som djur. Även små mängder kan ge en allvarlig förgiftning och det är roten som är farligast. Den som får i sig växten kan det leda till kräkningar, kraftiga kramper, medvetslöshet och andningsförlamning. Med andra ord – livsfarligthund.

Bildkälla: Wikimedia. Örten äts ofta av boskap – och kan leda till en smärtsam död.

En extra detalj som gör växten ännu farligare är att den är väldigt lik populära plantan hundkäx och plockas ofta av särskilt barn. Dessutom gillar kor, får och hästar rötterna som givetvis ofta leder till döden.

Bildkälla: Wikimedia. Växten hundkäx ser ut så här och kan förväxlas med den giftiga plantan sprängört.

Växten finns i vattendrag i hela landet förutom fjällen. Tidigare har kända biologer, bland annat Carl von Linné, velat att växten ska utrotas och Statens veterinärmedicinska anstalt rekommenderar djurägare att gräva upp den och sedan bränna upp den. 

Dala-Demokraten varnar särskilt nu inför midsommartider – se alltså upp vad du har med i kransen! Växten kan döda inom femton minuter.

Läs också om Emily som rörde vid en riktigt giftig växt och fick hemska utslag över hela ansiktet. Eller läs om farliga bäret som ser ut som blåbär – som en 5-årig pojke råkade äta.

TV: Barnen plockar påskliljor till mamma – då slår polisen till

Har du sett till sprängört där du bor?