Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1738
reaktioner idag

Zandra litade på SMHI:s prognos – det skulle hon inte ha gjort

Zandra kollade vad SMHI:s app sade att det var för väder innan hon hoppade upp på sin motorcykel. Men det blev inte som hon tänkt.

SMHI

Västeråsaren Zandra Fahlström tänkte starta veckan med en hojtur till jobbet. Innan hon drog på sig hjälmen och lämnade hemmet kollade hon så klart hur vädret var på SMHI:s app. 

Där stod det till hennes stora förtjusning att det skulle vara 14 grader och sol ute. Men strax efter att hon åkt iväg insåg hon att så inte alls var fallet – istället var det regn och dimma utomhus. 

– Jag skulle dra till jobbet i morse på motorcykeln och kom fram helt genomblöt. Tur att jag har extrakläder på jobbet, säger hon till Nyheter24.

Hon bestämde sig efteråt för att skriva ett meddelande till SMHI för att påtala att deras prognos inte överensstämt med verkligheten. 

Privat

Hon skrev därför ett inlägg med glimten i ögat.

"Kära SMHI. Jag heter Zandra och är född på 90-talet. Det betyder att jag är lagd åt det bekvämare hållet och litar självfallet på det som står på Internet. Varje morgon när jag vaknar startar jag er app för att se om jag kan ta hojen till jobbet. 

I morse blev jag glad, för jag kan starta min vecka med en hojtur i 14 grader och sol. Upp och hoppa, kläderna på, hjälmen på huvet. Jag kommer 200 meter innan jag inser att det inte alls är 14 grader och sol. Det är ösregn och tokdimma.

Och nej, självklart kollade jag inte ut genom fönstret hur vädret såg ut irl innan jag klädde på mig. Jag är ju 90-talist. Men snälla, innan ni publicerar 14 grader och sol, kan ni inte slå en pling till nån i Västerås och verifiera att så verkligen är fallet?! Tack på förhand."

Privat

Inlägget blev en riktig succé. Samma kväll hade det fått över 5 000 gilla-markeringar och 84 delningar. Och folks reaktioner har varit blandade. Något som roat Zandra mycket.

 – Extremt underhållande. Vissa förstår att jag är sarkastisk – andra inte. Det finns vissa saker som upprör svenskar. Väder och 90-talister.

Men har hon fått något svar från SMHI om de kommer börja höra av sig till folk i fortsättningen då? 

Ja, faktiskt. Dagen efter, idag tisdag, fick hon ett svar på den frågan.

"En väderprognos anger den mest troliga beräkningen av väderläget, men den kan komma att ändras och det är inte alltid appen hinner uppdateras till de närmsta timmarnas väderutveckling. Det gäller särskilt fenomenet som du råkat ut för, de så kallade nyckfulla sommarskurarna", löd meddelandet från SMHI.

Men det slutade inte där. Zandra fick faktiskt ett samtal också.

– Tack Tobias som ringde nyss ifrån SMHI och bad om ursäkt att mina byxor blev blöta. Som ville dubbelkolla hur vädret i Västerås såg ut irl idag innan dom uppdaterade appen. En statlig organisation med humor, fucking like på det, säger Zandra.

Litar du på SMHI:s prognoser?

Mer:

Äntligen! Nu är sommaren här i (nästan) hela Sverige