Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Petra och Love är poly: “Det går inte att bestämma över känslor”

- 15/06/2017, 09:39 -
Love och Petra från Umeå har ett polyamoröst förhållande.

Love och Petra från Umeå har ett polyamoröst förhållande.

Privat/Shutterstock

Love och Petra har varit tillsammans i två år. Men de har även flera partners.

I flera år var Petra, 30, och Love, 33, lyckligt gifta på varsitt håll. När de våren 2015 träffades på en stressrehabilitering för utmattningssyndrom utvecklades en stark vänskap. Senare, när de båda blivit singlar, växte kärlek fram mellan dem och de blev ett par

Från början såg vi varandra mer som rebounds, ingen av oss var redo för en ny relation. Vi har haft en rak och öppen kommunikation från start, ibland nästan brutalt ärligt i hur vi tänker och vad vi vill, berättar Petra för Nyheter24 och fortsätter:

– En stor miss vi gjorde var att vi bestämde oss för att vi inte skulle bli kära i varandra. Det går inte att bestämma över känslor.

Petra och Love liknar många andra par. De har barn på varsitt håll sedan tidigare, och har en stor plats i varandras bonusfamiljer. Men de har inte bara varandra som partners. De lever nämligen polyamoröst.

Det innebär att en är öppen för att ha flera sexuella och/eller romantiska partners.

Något som var helt nytt för Love och Petra, som båda var trötta på den monogama normen. 

– Jag har många vänner som är poly eller relationsanarkister, och det har varit en tanke som levt i mig sedan en lång tid tillbaka. Petra var en perfekt person att pröva med. Vi hade samma syn kring vilken relationsform vi ville ha, förklarar Love för Nyheter24.

Bor inte tillsammans

Petras och Loves relation började alltså som vänner, och de har nu har nu varit tillsammans i närmare två år. Det var nervöst när de skulle komma ut för sina barn.

– Första gången vi kysste varandra inför dem var vi jättenervösa. De däremot märkte ingenting och var totalt ointresserade, berättar Love.

Paret har valt att inte bo tillsammans, men de är nästan grannar. 

– Vi delar en stor del av vardagen ihop, både med och utan barn. Varannan vecka är barnen hos sina andra biologiska föräldrar och varannan hos oss. Då bor vi några dagar tillsammans med alla tre barn, och resten av barnveckan är vi hemma själva med våra biologiska barn, berättar Petra. 


Partners och Tinder

Att Petra och Love inte bara har varandra som partners är barnen väl medvetna om. Något barnen accepterade snabbt, och har välkomnat de andra relationerna i sina liv. 

– Det har gått jättebra att introducera Martin för dem. De har inte hunnit träffa min andra relation än, men jag ser fram emot när de får lära känna henne, säger Petra.

Det finns alltså två relationer till vid Petras sida. För Love ser det annorlunda ut.

– Jag har en annan relation, men jag tindrar en del och har relationer som kommer, går och förändras med tiden. Jag skriver öppet i min profil om att jag är poly och på alla mina dejter berättar jag om mina relationer. Folk är förvånansvärt positiva och ofta väldigt nyfikna på hur vi lever och hur det fungerar. 

Blir ni någonsin avundsjuka?

– Jag har känt svartsjuka några enstaka gånger, avundsjuka någon oftare. Det är övergående och inget jag låter ta plats. De gånger känslan har uppstått har jag bitit i det sura äpplet och stått ut, och sedan pratat om det. Ingen av känslorna kommer en nog helt ifrån, men de minskar med tiden, säger Petra.

Love har aldrig sett sig som en svartsjuk person, även om den har uppkommit ett par gånger när Petra har varit hos någon av sina andra relationer.

– Det som jag absolut inte hade räknat med när jag gick in i detta var motsatsen till svartsjuka. Att se den jag älskar, med lysande ögon berätta om sin förälskelse i en annan person. Det är för mig en fantastisk känsla. I de stunderna väcks min egen förälskelse till henne och det stärker vår relation.

Love menar att de positiva känslorna med råge överväga de negativa, och påpekar att det finns massor med bra metoder för att hantera svartsjuka.

"God kommunikation är grunden till alla relationer"

För att få ett polyamoröst förhållande att fungera kan det behövas regler. Men för Petra och Love finns det bara tre regler: Att berätta om de träffar någon ny, berätta om de har haft sex och om de har sex ska de alltid skydda sig. 

De har även ett ansvar för att sätta av nog mycket tid på sina relationer och för sitt eget mående i relationerna.

Love tror att det egentligen inte behöver finnas så mycket regler. Han menar att för många regler kan göra det svårt att uttrycka sig utan att känna sig som en brottsling.

– Vissa regler som den vanliga “don’t ask, don’t tell” kan vara kommunikationsfientliga. God kommunikation är grunden när det kommer till alla relationer, poly som mono, säger Love.

Se även: Youtubestjärnans sexhemlighet chockar reportrarna: "Hur hinner ni...?"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du tänka dig ha ett polyamoröst förhållande?