Pontus, 25, äter sopor: "Vill bli utbytt mot en soptunna"

25-årige Pontus från Göteborg älskar sopor. Så mycket att han både äter och badar med dem.


Allra helst vill han kallas för Sopan, men vi kallar honom för Pontus.

Pontus är en 25-årig student i Göteborg som likt många andra arbetar vid sidan av och umgås med vänner på fritiden. Men det finns en sida av Pontus som ingen känner till.

Pontus älskar sopor. Han älskar dem så mycket att han både badar med dem och äter dem.

– Jag har väl egentligen alltid tyckt om sopor. Men det var först när jag var 14-15 år som jag vågade prova på riktigt och hoppade in i soptunnan, berättar Pontus för Nyheter24.

“Jag känner mig hemma och lugn”

Han finner det svårt att förklara varför han tycker om soporna. Det finns något i lukten som tillfredställer Pontus.

Första gången Pontus hoppade in i en soptunna för första gången upptäckte han att det inte var särskilt bekvämt. Men han trivdes där och kände sig hemma.

– Jag gillar fortfarande lukten väldigt mycket. Jag känner mig hemma och lugn. Det känns skönt och lugnt att ligga i soporna, berättar han.

Får uppdrag

När Pontus gick i gymnasiet startade han en blogg där han berättade om sin hobby. Ända sedan dess har han fått uppdrag av personer som hört talas om honom på internet. Han brukar även själv annonsera på olika platser på nätet. Numera kan det trilla in fem-tio uppdrag varje vecka.

– När jag får uppdrag ska jag vara på ett visst sätt eller vara på en särskild plats. De säger var jag ska vara, om jag ska vara naken eller vad jag ska ha på mig, berättar Pontus.


De flesta uppdragsgivare är anonyma, men en del av dem har Pontus träffat på riktigt. Det rör sig om både killar och tjejer i 20-25 årsåldern.

Pontus bekräftar alltid att han har genomfört uppdragen genom att skicka en bild eller video som bevis. Han får inte betalt för att genomföra uppdragen.

– Folk tror inte att jag gör det på riktigt. Det är väl egentligen därför jag gör det. Jag äcklas inte av sopor på det sättet, så för mig spelar det ingen roll.

Uppdragen: Bajsblöjor och tamponger

När Pontus själv får välja brukar han bada i en soptunna med kläder på, och äta sopor. Favoriten är slängd pasta. Men det händer att han smakar en hel del andra saker.

I en video som Nyheter24 har tagit del av smetar Pontus in sig med en bajsblöja. I en annan äter han från en soppåse. 

– Sjuttio-åttio procent av de som ger mig uppdrag vill att jag ska äta bajsblöjor eller slicka på tamponger och så, förklarar han.

"De skulle skratta"

Ännu har ingen kommit på Pontus mer än att se när han är på väg ner eller upp ifrån en soptunna. Varken familj, partner eller vänner känner till hans intresse.

Hur tror du att de skulle reagera?

– Jag tror de kanske skulle skratta. Jag fattar ju själv att det inte verkar helt friskt att göra det kanske. Och det respekterar jag och fattar det också – hur många ligger med sopor liksom? Man slänger ju det av en anledning.

Vill bli utbytt mot en soptunna

Pontus tror att han inte skulle ha något problem med att sluta vara med soporna – under vintern kan han vara utan det i flera månader eftersom det är för kallt. 

Men han tycks inte ha några planer på att sluta i dagsläget.

– Det jag verkligen skulle vilja göra med mitt intresse nu är att hitta någon, eller några, som vill ha mig som soptunna i hushållet. Alltså byta ut mig mot soptunnan under diskbänken eller badrummet, berättar han för Nyheter24. 

Pontus heter egentligen något annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ätit ur en soppåse någon gång?
Tack för din röst!