22-årige Patrik har varit försvunnen i fem veckor.
1 av 3
22-årige Patrik har varit försvunnen i fem veckor. - Foto: Privat
Han ska bära de här skorna.
2 av 3
Han ska bära de här skorna. - Foto: Privat
Här är annonsen.
3 av 3
Här är annonsen. - Foto: Privat

Patrik har varit försvunnen i fem veckor: "Finns inga livstecken"

Tusentals har engagerat sig i sökandet efter 22-årige Patrik. Men ännu har inget hört av honom.


22-årige Patrik Linfeldt har nu varit försvunnen i över fem veckor sen han av misstag gick av tåget i Hallsberg, på väg hem till Malmö.

Tusentals har engagerat sig i letandet efter Patrik, men ännu har ingen hört ifrån honom.

Foto: Privat

Har setts på flera orter i landet

Polisen får dagligen fem-tio tips från hela landet. En del tips talar emot varandra då observationer kommer ifrån flera städer samtidigt.

– Det fortsätter strömma in tips i hela Sverige, överallt. Det är tips ifrån folk som tror sig ha sett honom, en del har filmat vad de tror är honom, och en del har drömt om honom. Så en del har lite mer bäring och andra är inte fullt så seriösa, berättar Karin Eldblom, inspektör vid Örebropolisen, för Nyheter24.

Patrik tros ha setts i Kungsör, Köping och Västerås. De senaste tipsen kommer från centrala Göteborg, där han tros ha setts på bland annat centralstationen.

Övervakningskameran gav ingenting

En övervakningsfilm från Hallsbergs centralstation bekräftar att Patrik gick av tåget där vid 15-tiden måndagen 22 maj. Även hans ryggsäck och resväska har påträffats en bit ifrån stationen, nära ett skogsområde. Det är det sista spåret av Patrik.

Polisen hoppades få ett hum om vilket håll Patrik hade gått ifrån stationen genom en annan övervakningskamera. Denna visar aktiviteten vid gångbron över järnvägen.

– Den kameran spelar bara in mellan 20.00 och 06.00 på morgonen och den tid vi är intresserade av är runt 15-tiden på måndagen. Så där fanns det ingenting, berättar Eldblom.

Finns inga livstecken

I tidigt skede gjorde polisen en mobilpositionering, som visade att Patriks mobiltelefon senast var påslagen under eftermiddagen samma dag han försvann. En ny positionering visar ingen ny aktivitet.

Polisen har heller inte sett någon aktivitet på Patriks kontokort, som heller inte har påträffats. Detta innebär att det inte finns några säkra livstecken ifrån Patrik.

Finns det någon möjlighet att Patrik inte är vid liv?

– Ja, den risken finns väl eftersom vi inte har fått något livstecken på honom på en lång tid. Vi vet ju inte anledningen till att han är försvunnen, säger Eldblom och fortsätter:

– Vi jobbar i nuläget helt förutsättningslöst. Vi försöker kolla på de tipsen som kommer in. Om han är vid liv hoppas vi att någon får se på honom så att vi kan komma fram och prata med honom, och se om han behöver våran hjälp och kolla av hur han mår. Om det är så att han inte är vid liv hoppas vi ändå kunna påträffa honom. 

Kan ha drabbats av psykos

Enligt Patriks pappa Jörgen tror polisens expert att Patrik kan ha fått en psykos under en skolresa på Gotland, som ska ha blommat ut när han av misstag klev av tåget i Hallsberg.

Om man tror sig se Patrik är det därför viktigt att inte gå fram och prata med honom.

– Vi är rädda att han sticker då eftersom han förmodligen känner sig förföljd och undviker kontakt med folk, har Jörgen Linfeldt tidigare berättat för Nyheter24.

Istället är det viktigt att ringa 112, eftersom Patrik behöver tas om hand genom LPT – lagen om psykisk tvångsvård.

Sökinsats under torsdagen

Under tordagseftermiddagen kommer även organisationen FIKK göra en sökinsats i Hallsberg.

"Vi ger oss inte utan arrangerar åter igen en sökinsats. Det behövs många ögon för att söka av närområdet i jakten på Patrik" skriver organisationen på deras Facebooksida.

Nyheter24 har med tillåtelse av familjen fått publicera en video från när Patrik var på Gotlandsfärjan 8 maj. De hoppas att genom att se Patriks gångstil kan fler personer känna igen honom.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).