Tinas mamma kunde inte andas av smärta – nekades ambulans av 112

- 05/07/2017, 20:54
Tinas mamma hade så ont att hon inte kunde röra sig.
1 av 4

Tinas mamma hade så ont att hon inte kunde röra sig.

Privat/TT

Tinga ringde 112.
2 av 4

Tinga ringde 112.

Privat

Men de ville inte skicka en ambulans.
3 av 4

Men de ville inte skicka en ambulans.

TT

Trots att Tinas mamma hade svårt att andas.
4 av 4

Trots att Tinas mamma hade svårt att andas.

TT

Tina chockades av bemötandet hon fick från SOS Alarm när hon ringde för att hennes mamma knappt kunde andas av smärta.

Tina Sheikchichi, 18, var hemma med sin mamma när hon plötsligt hörde henne ropa i panik utifrån köket. När Tina sprang ut hittade hon sin mamma stående orörlig och gråtande på golvet. 

– Min mamma har diskbråck i ryggen på tre ställen och hon brukar ha ont. Men nu kunde hon inte röra sig och hade så ont att hon var okontaktbar och hade svårt att andas på grund av chock, berättar Tina för Nyheter24

Som de flesta andra i en nödsituation var Tinas första impuls att ringa 112. När hon kom fram bad hon dem att skicka en ambulans eftersom hennes mamma inte kan andas eller röra sig. 

– Jag förklarar situationen och säger att jag är ensam hemma med mamma och inte har tillgång till bil. Kvinnan i luren säger att om mamma inte kan röra sig så kan de inte heller göra något. Jag frågar vad jag ska göra, om det nu är så att de inte heller kan göra något, berättar Tina. 

Kvinnan på SOS Alarm uppmanade henne att ringa till 1177, och om de ansåg att mammans tillstånd var så allvarligt att det behövdes ambulans skulle hon ringa tillbaka. 

Bildkälla: TT

Tina fick då tag på en granne som kunde stötta henne medan hon ringde Vårdguiden. Under de 20 minuter som hon fick vänta på att komma fram blev mammans tillstånd värre och värre. 

– Min granne var också helt chockad över bemötandet hos SOS. När jag sedan kom fram till 1177 fick jag rådet att ge henne två Alvedon och avvakta. Hur hade de tänkt att det skulle hjälpa liksom?

Tina och grannen fick tag på en vän till grannen som bar ut Tinas mamma till bilen och körde henne till sjukhus. Väl där kunde hon få medicin som tog udden av anfallet. 

– Men hon kan fortfarande inte gå, hon bara ligger ner, och hon har knappt någon känsel i sitt ben, säger Tina. 

Bildkälla: Privat

Tina känner sig arg över SOS Alarms bemötande och vad hon uppfattade som brist på empati hos kvinnan som tog samtalet, och att hon ställde flera frågor som Tina inte kände var relaterade till situationen.

– Jag är liksom 18 år och ensam med min mamma som inte kan andas eller prata, vad mer krävs för att hon ska vilja hjälpa mig? Jag var ganska lugn i början, men det känns nästan som de vill att man ska vara panikslagen när man ringer för att de ska ta en på allvar. 

Efter att mamman kommit hem från sjukhuset kände sig Tina fortfarande upprörd och skrev ett inlägg om hur de blivit bemötta på Facebook. Inlägget har redan fått över 100 gilla-markeringar, och i kommentarerna är det många som säger att de varit med om liknande saker. 

Bildkälla: TT

När Nyheter24 når Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm, säger han att det ingår i jobbet att ställa frågor till den som ringer. 

– Det är en checklista, ett medicinskt index, som vi jobbar efter. Varje svar på en fråga leder till en ny. Det är en form av beslutsstödsystem som hjälper oss ta reda på vad som skett och vad för vård som krävs, säger han. 

Han berättar också att det i uppenbart livshotande situationer kan ske medlyssning, alltså att personen som koordinerar ambulanser i området kopplas in i samtalet så ambulansen kan komma fram snabbare. 

Men det känns ju som en situation där en person har andnöd är ganska allvarlig?

– Det beror på vad som framkommit i intervjun. Jag kan inte utesluta att vi agerat inkorrekt, men jag kan inte heller utesluta att vi gjort en korrekt bedömning. Men vi uppmanar personen som drabbats att höra av sig till oss så tittar vi på deras ärende. 

I videon under kan du se det fina som händer när en ambulans kör fast i Stockholms snökaos.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde SOS Alarm agerat annorlunda?