Onsdag 28 Sep
Stockholm

Visby-bon trakasserades av nazist – blev bortförd av polisen

Efter en konfrontation med en nazist valde polisen att föra bort Visby-bon.
1 av 3
Efter en konfrontation med en nazist valde polisen att föra bort Visby-bon. Foto: N24
Enligt vittnen ska han ha varit helt oskyldig.
2 av 3
Enligt vittnen ska han ha varit helt oskyldig. Foto: N24
Samtidigt hade nazisten följt efter filmat hela händelsen, och flinat.
3 av 3
Samtidigt hade nazisten följt efter filmat hela händelsen, och flinat. Foto: N24

En nazist tryckte upp en kamera i Visby-bons ansikte, varpå polisen förde bort honom. Enligt vittnen ska han ha blivit slagen av polisen.

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt 17-tiden under lördagen konfronterades en Visby-bo av en medlem i nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, som ska ha tryckt upp en kamera i ansiktet på gotlänningen med anledning av hans hudfärg. Då han blivit provocerad av nazisten ska han pekat finger åt kameran, varpå polis på plats bröt in.

Istället för att avvisa nazisten valde polisen då att föra bort Visby-bon. Varpå han ska ha skrikit "ska jag avlägsnas för att nazister ska få vara här?". Händelsen ska ha skett då organisationen Amnesti nu talade.

– De stod där och hade tal och mannen stod och lyssnade, plötsligt börjar han från Nordiska motståndsrörelsen ställa sig med en kamera i hans ansikte och ville inte flytta på sig, säger ett vittne till Nyheter24.

Polisen förde därefter bort mannen runt hörnet, till närheten av Donners plats, varpå nazisten följde efter och fortsatte att filma. Polisen brottade sedan ned mannen, och enligt ett vittne ska de ha delat ut knytnävsslag mot mannens njure.

– Den här personen har blivit omhändertagen enligt polislagen och är misstänkt för våldsamt motstånd för att ha motsatt sig omhändertagandet, säger Towe Hägg vid polisens ledningcentral till Nyheter24.

Totalt ska fyra poliser ha hållit ner mannen, samtidigt som NMR-medlemmen flinat och filmat händelsen.

– Det är helt sjukt, han hade inte gjort någonting och nu står han här och filmar och flinar, säger ännu ett vittne som försökt blockera kameran.

Den omhändertagne mannen blev sedan bortförd från platsen av polis cirka 17.30.

Daniel Andersson är vän med den omhändertagne mannen, och skriver i ett inlägg på Facebook att en av polismännen under ingripandet ska ha sagt "hoppas han har uppehållstillstånd", och skrattat. Han känner även att nazisternas närvaro hotar vardagslivet i Visby.

– Vi är Visby-bor, de flesta organisationer åkte ju hem imorse. Nazisterna glider omkring bland de som är kvar och skapar en jävligt obehaglig stämning. 

– Jag kan förstå att politiker och organisationer bojkottar Almedalen, men det är att lämna oss Visby-bor i sticket. Vi vill inte ha dem här.  Vi skulle gärna ha hjälp av resten av Sverige att få bort dem, säger han till Nyheter24.

Läs även om hur Inte rasist, men protesterade mot nazisternas närvaro.

9 vidriga åsikter nazisterna har och som du måste känna till

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde nazisterna få vara på Almedalen?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.