Under gårdagen skrämdes stockholmarna av Hesa Fredrik. Lyckligtvis var det ett falsklarm. Såhär ska du gå till väga om det är allvar.
1 av 3
Under gårdagen skrämdes stockholmarna av Hesa Fredrik. Lyckligtvis var det ett falsklarm. Såhär ska du gå till väga om det är allvar. - Foto: Wikimedia
Ett VMA består av en sju sekunder lång ton, följt av en fjorton sekunders paus. Därefter upprepas processen under två minuter​.
2 av 3
Ett VMA består av en sju sekunder lång ton, följt av en fjorton sekunders paus. Därefter upprepas processen under två minuter​. - Foto: Wikimedia
Det här betyder de andra signalerna:
3 av 3
Det här betyder de andra signalerna: - Foto: Wikimedia

Det ska du göra om Hesa Fredrik larmar på riktigt

År 2021 fyller Hesa Fredrik hela 90 år. Såhär gör du ifall det sker på riktigt.


År 2021 fyller Hesa Fredrik 90 år och den 6 september är det dags för signalen att ljuda över hela landet. Det är bara för att testa så larmet fungerar som det ska, men ifall olyckan skulle vara framme på riktigt gäller det att vara förberedd. Såhär ska du alltså göra när Hesa Fredrik varnar på riktigt.

Observera att dessa steg gäller för just viktigt meddelande till allmänheten. Ett VMA består av en sju sekunder lång ton, följt av en fjorton sekunders paus. Därefter upprepas processen under två minuter.

Det finns olika signaler som varnar för olika händelser. Såhär kan du identifiera de andra signalerna:

Bildkälla: Wikimedia

1. Gå inomhus

Då ett VMA bland annat varnar för gasutsläpp och giftig brandrök är det viktigt att ta sig inomhus.

2. Stäng dörrar och fönster.

Av samma anledning bör du förstås följa steg nummer två.

3. Stäng ventiler och fläktar

Det är dessvärre inte möjligt i alla hem, men ta reda på ifall det är möjligt, och vidta i så fall åtgärder. 

4. Titta på nyheterna

Det är förstås viktigt att få information kring den aktuella krissituationen. Vänd dig därför till nyhetsmedier. När larmet gick under söndagskvällen besökte många civilpersoner både Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, samt polisens hemsidor, vilket resulterade i att deras servrar blev överbelastade och de inte kunde gå ut med information.

5. Besök Krisinformations hemsida

Krisinformation.se är myndigheternas hemsida som informerar vid händelser och kriser. Deras hemsida hittar du här. Det är på denna hemsida myndigheterna informerar om vad som händer, av ovan nämnda anledning ska du därför vända dig hit.

Informationen är hämtad från Hesafredrik.nu.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du hur ett VMA låter?
Tack för din röst!