Hesa Fredrik

Vem är Hesa Fredrik? Jo, Hesa Fredrik är det varnings-och utomhuslarm som används för att larma om akuta hot, dels i TV och radio. Det kan vara krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, akuta hot mot vattenförsörjning med mera. Förutom varningsmeddelanden kan även informationsmeddelanden sändas ut om hot i förväg. Hesa Fredrik larmar i fyra situationer. 

Beredskapslarmet tjuter vid fara för krig och detta är ljudsignaler i 30 sekunder med 15 sekunders uppehåll. När du hör detta ska du lyssna på radio, ordna så du snabbt kan lämna bostaden, undvika att ringa timmarna efter larmet, ta reda på var det finns skyddsrum och hjälpa till att göra iordning det. TV, Text-TV och tidningar ger information. 

När flyglarmet hörs bedöms landet attackeras från luften, av exempelvis flygplan. Det här larmet låter i korta tonstötar under en minuter. När du hör det här larmet ska du genast söka efter skyddsrum. 

Viktigt Meddelande till Allmänbeten, VMA-signalen, varnar för faror som gasutsläpp, giftig brandrök med mera. Den här signalen låter i sju sekunder långa signaler med fjorton sekunders tystnad emellan. Den här signalen är den som testas en gång per kvartal, som följs efter signalen "faran över". När du hör denna ska du vid testtillfällena ska du gå inomhus, stänga fönster, dörrar, ventilation, lyssna på SR P4 för information. Faran över är en 30 sekunder lång, sammanhängande signal. Den här signalen sänds efter varje signal, när faran är över. 

Signalen är lagstiftad enligt de EU-direktiv som säger att det måste finnas system för att varna allmänheten vid faror och hot. Namnet "Hesa Fredrik" ska ha myntats då signalen testades av Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter 1931. Han sägs ha varit lika hes som larmet själv.

23 Nov 2022, 03:12
Räddningstjänsten i Ljusdal är bekymrad över att ett antal tutor tillhörande larmsystemet "Hesa Fredrik" stulits i Hälsingekommunen.
7 Mar 2022, 06:13
"Hesa Fredrik" testas den 7 mars 2022. Men vilken tid testas det, hur låter det och hur hör låter ett verkligt beredskapslarm?
28 Feb 2022, 17:29
Fyra gånger per år kontrolleras signalen Hesa Fredrik. Trots omvärldsläget kommer signalen att testas som vanligt nästa vecka, uppger MSB.
25 Jul 2019, 13:42
Efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har polisen arbetat för att öka användningen av VMA. Läs mer om det här.
4 Jun 2018, 20:09
Hur länge till kommer vi egentligen att höra tutan Hesa Fredrik? SOS Alarms undersökning visar att Svenska folket hellre vill få ett sms i telefonen under en krissituation.
11 Jul 2017, 15:58
Marcus Birro: "Falsklarmet blev ett test av de ansvariga myndigheterna, och det var ett test som de inte klarade."
9 Jul 2017, 23:26
År 2021 fyller Hesa Fredrik hela 90 år. Såhär gör du ifall det sker på riktigt – och det här betyder de olika signalerna.
9 Jul 2017, 22:13
Vid 22.00 gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten ut, och skrämde slag på Stockholmsborna. "Hesa Fredrik" utlöstes av ett misstag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.