1 av 3
2 av 3
3 av 3

Tjatar din partner om bröllop? Här är argumenten för och emot

Vad är skillnaden mellan att vara gift och sambo? Här är alla argument för att övertala din partner att ni ska gifta er eller inte.


Den största skillnaden mellan att vara sambo och att vara gift märks tydligast (konstigt nog) när eller om ni separerar. Därför sätter vi upp två olika scenarion som exempel.

Senario 1: Det gifta paret Kim & Alex

Kim & Alex har efter 8 års giftemål bestämt sig för att skiljas. Vad händer nu? När de gifte sig hade Kim en stor summa pengar och Alex nästan inga efter en lång tid som arbetslös. Detta spelar ingen roll när de nu skiljer sig, för Kim & Alex kommer gå från sin tid tillsammans med lika mycket pengar. 

Varför? Som gifta delas allt på hälften mellan de som skiljer sig, oavsett vem som hade mer pengar innan eller tjänat mest pengar under äktenskapet. 

Skulle en i paret gå bort innan en skilsmässa så ärver alltid den andra partnern efter den bortgångna.


Bildkälla: Pexels

Senario 2: Samboparet Mio & Eli

Möt Mio & Eli som varit sambos i 3 års tid men nu valt att gå skilda vägar. I det här förhållandet har Mio mycket pengar medan Eli istället har valt att lägga sina pengar på att köpa ett stort hus till paret, som de valt att bo i gemensamt.

När paret nu gör slut kommer Mio få ha kvar sina pengar men Eli kommer få dela på husets vinst med Mio trots att det var Elis pengar som köpte bostaden. Det är för att sambos delar på allt som köpts för ändamålet att båda ska använda det. Sambos delar dock inte på tillgångar som inte är ämnade för att använda gemensamt så som Mios egna pengar.

Skulle det varit så att en i samboparet Mio & Eli gått bort innan de gick skilda vägar skulle den andra personen inte ha rätt att ärva utan pengarna skulle gå direkt till barnen eller sambons föräldrar.

Både Kim & Alex och Mio & Eli hade kunnat skriva äktenskapsförord respektive samboavtal för att komma undan vissa delar av lagen.

Bildkälla: Pexels

Varför ska man då gifta sig? Om man kastar det juridiska, pengamässiga och arvsfrågan åt sidan finns det mängder av härliga saker med att vara gift, speciellt om du är man.

Som gift man har du nämligen ett mycket bättre sexliv, mer pengar och lever länge. Vilken jackpott! Läs mer om varför här. Dessutom om ni är gifta och får barn slipper du som pappa gå till socialnämnden för att fastställa att du är barnets far och kan vara hemma och bebismysa till max istället.

Sist men inte minst har ni har en ursäkt att ställa till med ett stort partaj för att fira er kärlek. Hur härligt är inte det!


Bildkälla: Pexels

Läs även: I den här åldern ska du gifta dig om du verkligen vill att det ska hålla

Information från: SEB | Ikano Bank | Stockholm stad

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad vill du vara?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.