Är du uppvuxen i en förort?
1 av 3
Är du uppvuxen i en förort? - Foto: TT
Då känner du igen dig i den här listan.
2 av 3
Då känner du igen dig i den här listan. - Foto: TT
Som att det alltid finns orten-vakter i centrum.
3 av 3
Som att det alltid finns orten-vakter i centrum. - Foto: TT

10 saker du känner igen om du är uppvuxen i "förorten"

Om du är uppvuxen i en förort så kommer du definitivt känna igen dig i den här listan.


Att växa upp i en förort istället för kanske mitt i city eller på landsbygden skiljer sig en aning. Här finns en lista på saker du garanterat känner igen om du är uppväxt i en förort. 

1. Alla känner alla

Precis som kanske i en mindre stad i Sverige så känna alla varandra i förorter. Du går inte genom centrum utan att hälsa på både den ena och den andra. Det får dig att känna dig trygg och stämningen är bra. 

2. Vakta centrum

Det där gänget som alltid står i centrum och vaktat orten. Varför? Ja du... det kan en undra. Kanske brist på annat. Du är osäker på om det ska få dig att känna dig tryggare eller inte. Vad vaktar de för undrar du ständigt.

3. Postnummer 

Av någon anledning kan du exakt vilket postnummer din ort har. När du var yngre använde du det både i mailen, på sociala medier och alla andra sammanhang som kan tänkas. 

Bildkälla: TT

4. Höghus

Höghus så långt ögat kan nå. Och du har någon gång bott i ett och sett ut över din älskade förort på kvällarna. Både du högt upp så var det blandat med läskigt och härligt.

5. Fel bild av din ort

Du blir ofta irriterad över hur förorterna porträtteras bland annat i medier men också från andra som inte bor i förorter. Det kan vara en kompis föräldrar som absolut skulle hämta kompisen med bil för att "i förorten är det farligt". Du har däremot aldrig känt dig otrygg.

6. Musik

Svensk hiphop är liksom etsats in i din själ och du älskar det. Känner du hemlängtan eller vill påminnas om din barndom så sätter du bara på favorit-rapparen från orten. Ja nästan alla orter har sin egen rappare. Och ja ingen kan säga att hen är dålig för då försvarar du hen in i det sista. 

7. Adidas

Även om Adidas kanske är mode nu så har du växt upp med, om du hade råd. Adidas-tjocktröjor och mjukis. För att citera Abidaz: "Tre streck på min outfit". Ett plus var om du hade lite gummisnoddar längst ner på mjukisarna.

Bildkälla: TT

8. Fotbollsplanen

Efter skolan eller på kvällarna kunde du alltid gå till fotbollsplanen och spela fotboll. Antingen med andra eller så kunde du sätta dig i solen, på sommaren, och titta på när andra spelade. 

9. Mångkulturellt

Det bästa som finns med att växa upp i en förort var att det fanns människor med alla möjliga olika kulturer och ursprung. Du kände dig alltid välkommen och familj och vänner var det viktigaste som fanns <3.

Se videon på Youtube profilen som går igenom förorten på natten för att ändra bilden av förorter


Läs också debattartikeln om att Jimmie Åkesson inte är välkommen i förorten

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du uppväxt i en förort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.