Kahin Ahmed (M) skriver om Jimmie Åkessons (SD) medverkan under Järvaveckan.
1 av 3
Kahin Ahmed (M) skriver om Jimmie Åkessons (SD) medverkan under Järvaveckan. - Foto: Privat/TT
Jimmie Åkesson (SD)
2 av 3
Jimmie Åkesson (SD) - Foto: Anders Wiklund/TT
Kahin Ahmed (M)
3 av 3
Kahin Ahmed (M) - Foto: Privat

Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson!

Kahin Ahmed (M): "Det är en skandal att arrangörerna för politikerveckan i Järva bjuder in ett parti med nazistiska rötter."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är en skandal att arrangörerna för politikerveckan i Järva bjuder in Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter. 

Det hade varit bättre om de tillämpade vår förorts antirasistiska ideologi som utgår ifrån att rasistiska partier inte hör hemma i förorterna.

Att bjuda in ett främlingsfientligt parti som SD innebär en normalisering och legitimering av rasistiska partier.  Jimmie, du är känd för dina populistiska argument i media, där du och andra likasinnade SD-politiker skyller alla samhällsproblem på invandrare.

SD-ledaren Richard Jomshof blev avskedad från sin tjänst som gymnasielärare, två gånger, eftersom han har skrivit att islam har som tradition att våldta kvinnor.

Riksdagsledamoten Björn Söder har under SD:s partikongress sagt att samer och judar inte är svenskar. Detta är rasism som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle, och därför inte heller hör hemma i Järva. 

Att bjuda in ett främlingsfientligt parti som SD bidrar till spridning av sociala- och politiska konflikter samt till att fördjupa samhällspolariseringen.

Främlingsfientliga krafter skulle inte bli en del av det demokratiska evenemanget, istället skulle ni sponsra förortsbornas antirasistiska anda genom att exkludera rasistiska partier i vår förort.

Det är enbart historielöst att välkomna rasistiska partier i förorterna.  

Sverigedemokraterna driver samma rasistiska, främlingsfientliga ideologier som den våldsamma organisationen Bevara Sverige Svenskt eller vit makt-rörelsen. 

Jag var mitt bland åhörarna, och Jimmie försökte gång på gång låtsas att han är på invandrarnas sida, men i verkligheten är han mot invandring och driver en populistisk ideologi som polariserar samhället, och skapar sociala, politiska, konflikter. 

Ett parti som bjuds in till Järva ska driva en samhällsinkluderande politik, och sådana demokratiska partier ska kännetecknas av antirasistiska ideologier.  

Jimmie, försök inte att övertyga oss med din lögnaktiga propaganda. Du är inte för invandring. Du är mot det.

Rinkeby, Tensta och Hjulsta tillhör Järva men invånarna från dessa områden är underrepresenterande i mötet på grund av att de bojkottar att medverka på ett möte där Sverigedemokraterna håller tal.

Jimmie upprepade flera gånger att svenskar har en egen identitet, men samtidigt försöker han övertalar sina åhörare som tillhör Sverigedemokraterna att han vill skapa inkluderingspolitik och en verklig samhällsgemenskap till alla som bor Sverige.   

Han anstränger sig ytterst för att normalisera Sverigedemokraterna och bli accepterad i förorterna. Han vill förflytta sina positioner och fick chansen att hålla tal i Järva, vilket var ett unikt tillfälle för honom, men samtidigt var det kränkande mot förortsborna.

Arrangörerna borde tagit lärdom av de 200 svenska författarna som bojkottade bokmässan i Göteborg efter att de bjöd in tidningen Fria Tider att delta. 

Författarna har visat enastående samhällskurage, och markerat att de aldrig kommer acceptera rasismen. Vi i förorterna måste också hjälpa till att motverka rasismen.    

Kahin Ahmed,
Lokalpolitiker för Moderaterna i Rinkeby/Kista
Sociolog och samhällsvägledare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.