Soligt väder
1 av 4
Det är faktiskt inte Göteborg som är den regnigaste staden i Sverige. - Foto: TT
Regnigt
2 av 4
Även om det visserligen regnar en hel del där. - Foto: TT
Barn med paraply
3 av 4
Borås är den blötaste staden. - Foto: TT
Sommarväder på stranden
4 av 4
Torraste städerna är Visby och Borgholm. - Foto: TT

Här är Sveriges mest (och minst) regniga sommarstad

Man säger ju "typiskt svensk sommar" när det regnar. Men var i Sverige regnar det faktiskt mest respektive minst? Det har vi tagit reda på!


Åh, vad vi älskar att hata den svenska sommaren. Och tvärtom vad vi hatar att älska den. För vi behöver ju verkligen det ljuset som långsamt förtvinar långsamt till vintern. Men det där klassiska regnet har ju en tendens att ta över all vår uppmärksamhet...

Åh vilken fin sommar... Bild: TT

Utan att nu bli för poetisk så ser det ju olika ut i olika delar av vårt avlånga land. Nu till den stora frågan – var i Sverige regnar det egentligen mest under sommaren?

SMHI har flera väderstationer över hela landet som mäter mängden nederbörd som fallit per månad. Det är med hjälp av den statistiken som vi på Nyheter24 kommit fram till Sveriges regnparadis.

Till statistiken:

Den blötaste staden i landet är i alla fall Borås. Staden har de senaste åren toppat, eller åtminstone legat i toppen av, regnligan och statistik de senaste 10 åren visar på exakt samma svar. 

Om vi kollar på de tre största städerna i Sverige (Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund) så finns det en klar segrare i Göteborg. Där regnar det mest i juni och augusti. Däremot ligger staden oväntat lite i lä i juli där det faktiskt regnar lite, lite mer i Stockholm

Överlag är Göteborg, precis som många tror, en regnig stad. Men alltså inte regnigast i hela Sverige.

På väg till midsommarfirandet då... Bild: TT

Förra året regnade det också mest i Borås som klart vann över städer som Haparanda (trea), Göteborg (fyra) och Ulricehamn (femma). Torrast förra året var det i Svenska Högarna i Stockholms skärgård. Den stad som det var torrast i var faktiskt Linköping följt av Norrköping.

SMHI säger själva när Nyheter24 kontaktar dem att det är statistiskt sett Borås som är den blötaste staden, men att södra Hallands inland och delar av fjällkedjan är de regnigaste delarna av landet – även om det inte finns någon stad där. 

Torrast är det i städerna Visby och Borgholm som skyddas av sitt läge i lä av sydsvenska höglandet. Den torraste platsen i Sverige är dock Abisko i Kiruna kommun. 

När det inte regnar lockas svenskarna till stranden. Bild: TT

Men var har det regnat mest någonsin? I juni så ligger rekordet på 278 millimeter på en månad i Klövsjö, Jämtland år 1987. 

I juli ligger rekordet på 334 millimeter i Baramossa, Halland år 2007. 

Och i augusti är det häpnadsväckande 356 millimeter i Åsnorrbodarna, Hälsingland år 1986. Regnigt värre!

Visste du förresten att du kan se ganska exakt hur vädret kommer bli genom att kolla på molnens form? Läs mer här

Google Steet View-bilen besöker ju i Sverige just nu – läs här om den kommer till din stad!

TV: Här är den kallaste temperaturen som mätts i Sverige – någonsin

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Sveriges regnigaste stad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.