Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Sveriges mest (och minst) regniga sommarstad

Soligt väder
1 av 4

Det är faktiskt inte Göteborg som är den regnigaste staden i Sverige.

TT

Regnigt
2 av 4

Även om det visserligen regnar en hel del där.

TT

Barn med paraply
3 av 4

Borås är den blötaste staden.

TT

Sommarväder på stranden
4 av 4

Torraste städerna är Visby och Borgholm.

TT

Nyheter | 19/07/2017 15:43

Man säger ju "typiskt svensk sommar" när det regnar. Men var i Sverige regnar det faktiskt mest respektive minst? Det har vi tagit reda på!

Åh, vad vi älskar att hata den svenska sommaren. Och tvärtom vad vi hatar att älska den. För vi behöver ju verkligen det ljuset som långsamt förtvinar långsamt till vintern. Men det där klassiska regnet har ju en tendens att ta över all vår uppmärksamhet...

Regnigt väder med droppar på buske
Åh vilken fin sommar... Bild: TT

Utan att nu bli för poetisk så ser det ju olika ut i olika delar av vårt avlånga land. Nu till den stora frågan – var i Sverige regnar det egentligen mest under sommaren?

SMHI har flera väderstationer över hela landet som mäter mängden nederbörd som fallit per månad. Det är med hjälp av den statistiken som vi på Nyheter24 kommit fram till Sveriges regnparadis.

Till statistiken:

Den blötaste staden i landet är i alla fall Borås. Staden har de senaste åren toppat, eller åtminstone legat i toppen av, regnligan och statistik de senaste 10 åren visar på exakt samma svar. 

Om vi kollar på de tre största städerna i Sverige (Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund) så finns det en klar segrare i Göteborg. Där regnar det mest i juni och augusti. Däremot ligger staden oväntat lite i lä i juli där det faktiskt regnar lite, lite mer i Stockholm

Överlag är Göteborg, precis som många tror, en regnig stad. Men alltså inte regnigast i hela Sverige.

Vuxen med paraply och barn med regnställ
På väg till midsommarfirandet då... Bild: TT

Förra året regnade det också mest i Borås som klart vann över städer som Haparanda (trea), Göteborg (fyra) och Ulricehamn (femma). Torrast förra året var det i Svenska Högarna i Stockholms skärgård. Den stad som det var torrast i var faktiskt Linköping följt av Norrköping.

SMHI säger själva när Nyheter24 kontaktar dem att det är statistiskt sett Borås som är den blötaste staden, men att södra Hallands inland och delar av fjällkedjan är de regnigaste delarna av landet – även om det inte finns någon stad där. 

Torrast är det i städerna Visby och Borgholm som skyddas av sitt läge i lä av sydsvenska höglandet. Den torraste platsen i Sverige är dock Abisko i Kiruna kommun. 

Solig sommar på stranden i Sverige
När det inte regnar lockas svenskarna till stranden. Bild: TT

Men var har det regnat mest någonsin? I juni så ligger rekordet på 278 millimeter på en månad i Klövsjö, Jämtland år 1987. 

I juli ligger rekordet på 334 millimeter i Baramossa, Halland år 2007. 

Och i augusti är det häpnadsväckande 356 millimeter i Åsnorrbodarna, Hälsingland år 1986. Regnigt värre!

Visste du förresten att du kan se ganska exakt hur vädret kommer bli genom att kolla på molnens form? Läs mer här

Google Steet View-bilen besöker ju i Sverige just nu – läs här om den kommer till din stad!

TV: Här är den kallaste temperaturen som mätts i Sverige – någonsin

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit i Sveriges regnigaste stad?