1 av 2
2 av 2
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det här betyder smakklockorna för vitt vin på Systembolaget

Undrar du vad sötma, fyllighet och fruktsyra betyder på Systembolaget? Här berättar vi vad smakklockorna betyder!


På Systembolaget visar de ett vins smak genom de tre cirklarna på hylletiketten. De kallas smakklockor och för vita viner mäts sötman, fylligheten och fruktsyran i vinet. Klockornas värde är, precis som en vanlig klocka, från klockan ett till klockan tolv. 

Sötma

Sötma beskriver hur sött ett vin är och sötman på vita viner kan variera mycket. Allt från klocka ett, vilket betyder att vinet inte alls är sött, till klocka tolv då vinet är väldigt sött. Ibland brukar man kalla vin för torrt och det betyder att det inte är så sött. Både torra och söta viner kan ha hög fruktsyra. 

Fyllighet

Den andra klockan är fyllighet och då kan ett vin antingen vara fylligt eller lätt. Här kan du tänka dig att ett fylligt vin är koncentrerad saft medan ett lätt vin kan jämföras med utspädd saft. Ett vitt vin vars klocka är minst fem klassas som ett fylligt vin och har en kraftigare smak. 


Fruktsyra

Den tredje klockan är fruktsyra och kallas för ryggraden i vinet. Hur mycket fruktsyra ett vin innehåller bestämmer hur syrligt vinet är. Du kanske hört om "friskt vin"? Det innebär samma sak som att vinet är syrligt, alltså innehåller mycket fruktsyra.

Ett vin måste ha minst klockan nio på fruktsyra för att räknas som friskt. Ett vin som har lägre än fem i fruktsyra kommer kännas platt och smaklöst. Ett friskt vin brukar oftast inte vara så fylligt. Om ett vin inte har mycket fruktsyra, så kallas det i stället för avrundat.

Du kan känna fruktsyran på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Det kan jämföras med när du biter i en citronskiva och det "drar" på sidorna i munnen. Ju mer fruktsyra ett vin har, desto mer "drar" det.

All information är hämtad från Systembolaget och Spisa.nu.

Bildkälla: TT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du vin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.