Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här betyder smakklockorna för vitt vin på Systembolaget

- 28/07/2017, 15:57

Undrar du vad sötma, fyllighet och fruktsyra betyder på Systembolaget? Här berättar vi vad smakklockorna betyder!

På Systembolaget visar de ett vins smak genom de tre cirklarna på hylletiketten. De kallas smakklockor och för vita viner mäts sötman, fylligheten och fruktsyran i vinet. Klockornas värde är, precis som en vanlig klocka, från klockan ett till klockan tolv. 

Sötma

Sötma beskriver hur sött ett vin är och sötman på vita viner kan variera mycket. Allt från klocka ett, vilket betyder att vinet inte alls är sött, till klocka tolv då vinet är väldigt sött. Ibland brukar man kalla vin för torrt och det betyder att det inte är så sött. Både torra och söta viner kan ha hög fruktsyra. 

Fyllighet

Den andra klockan är fyllighet och då kan ett vin antingen vara fylligt eller lätt. Här kan du tänka dig att ett fylligt vin är koncentrerad saft medan ett lätt vin kan jämföras med utspädd saft. Ett vitt vin vars klocka är minst fem klassas som ett fylligt vin och har en kraftigare smak. 

Vitt vin

Fruktsyra

Den tredje klockan är fruktsyra och kallas för ryggraden i vinet. Hur mycket fruktsyra ett vin innehåller bestämmer hur syrligt vinet är. Du kanske hört om "friskt vin"? Det innebär samma sak som att vinet är syrligt, alltså innehåller mycket fruktsyra.

Ett vin måste ha minst klockan nio på fruktsyra för att räknas som friskt. Ett vin som har lägre än fem i fruktsyra kommer kännas platt och smaklöst. Ett friskt vin brukar oftast inte vara så fylligt. Om ett vin inte har mycket fruktsyra, så kallas det i stället för avrundat.

Du kan känna fruktsyran på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Det kan jämföras med när du biter i en citronskiva och det "drar" på sidorna i munnen. Ju mer fruktsyra ett vin har, desto mer "drar" det.

All information är hämtad från Systembolaget och Spisa.nu.

Bildkälla: TT