Fram tills hon var 13 år trodde läkarna att Johanna hade Ulcerös kolit.
1 av 6
Fram tills hon var 13 år trodde läkarna att Johanna hade Ulcerös kolit. - Foto: Privat
Men sedan visade det sig att hon hade Crohns sjukdom.
2 av 6
Men sedan visade det sig att hon hade Crohns sjukdom. - Foto: Privat
"Det är 20 år av mitt liv, jag vet inget annat. Jag kan leva mitt liv som alla andra. Jag har vanliga kläder, går i skolan och jobbar som andra." säger Johanna.
3 av 6
"Det är 20 år av mitt liv, jag vet inget annat. Jag kan leva mitt liv som alla andra. Jag har vanliga kläder, går i skolan och jobbar som andra." säger Johanna. - Foto: Privat
För två år sedan våga Johanna gå till stranden i bikini tillsammans med sina vänner.
4 av 6
För två år sedan våga Johanna gå till stranden i bikini tillsammans med sina vänner. - Foto: Privat
För några veckor sedan var Johanna på den grekiska ön Kos och bestämde sig för att publicera en bild på sig själv i bikini i en stor grupp på Facebook.
5 av 6
För några veckor sedan var Johanna på den grekiska ön Kos och bestämde sig för att publicera en bild på sig själv i bikini i en stor grupp på Facebook. - Foto: Privat
Johanna Abrahamsson Heu, 24.
6 av 6
Johanna Abrahamsson Heu, 24. - Foto: Privat

Johanna visade sig i bikini för första gången på 18 år: "Skäms inte"

Fram tills hon var 13 år trodde läkarna att Johanna hade Ulcerös kolit men sedan visade det sig att hon hade Crohns sjukdom.


När Johanna Abrahamsson Heu var tre år gammal blev hon sjuk, vid fyra års ålder fick hon operera dit en stomi. Fram tills hon var 13 år gammal trodde läkarna att Johanna hade Ulcerös kolit. Men det visade sig att hon hade den kroniska sjukdomen Crohns sjukdom.

– Det är 20 år av mitt liv, jag vet inget annat. Jag kan leva mitt liv som alla andra. Jag har vanliga kläder, går i skolan och jobbar som andra. Det är den jag är och det är inget konstigt, att jag har min stomi är inget som hindrar mig från att leva, säger Johanna, som idag är 23 år, till Nyheter24

Bildkälla: Privat

Idag är Johanna bekväm med det och det är inget som hon skäms över men det har inte alltid varit lätt att leva med stomin.

Fram tills att Johanna var 21 år brukade hon inte visa sig i bikini och badade oftast i linne och shorts. Speciellt när hon kom in i tonåren och puberteten, vid den tiden var Johanna livrädd för att visa det. 

– Men till slut blev det riktigt jobbigt att försöka dölja det, mer jobbigt att dölja det än att faktiskt visa det. Man gick och spände sig och tänkte på det hela tiden. 

Bildkälla: Privat

För två år sedan våga Johanna gå till stranden i bikini tillsammans med sina vänner. För några veckor sedan var Johanna på den grekiska ön Kos och bestämde sig för att publicera en bild på sig själv i bikini i en stor grupp på Facebook.

– Jag har aldrig lagt upp en bild på mig själv i bikini på nätet förut, jag gjorde det även i en grupp för personer med samma sjukdom. Där vet ju dock alla vad man går igenom och vad det betyder, säger Johanna och fortsätter:

– När jag la upp bilden i den stora tjejgruppen så möttes jag av jättemycket positiv respons. Jag var nervös innan men i kommentarerna var tjejerna stöttande och flera berättade även deras egna berättelser. 

Bildkälla: Privat

Johannas inlägg fick över 1 500 reaktioner och nu menar hon att det kanske var bra att hon la upp bilden, eftersom det fick andra att våga öppna upp sig.

– Jag var på Kos när jag la upp bilden och hade bara täckning på hotellet så då och då gick jag in och kollade och då trillade det in massa likes. Det var superkul verkligen och det boostade mitt självförtroende. 

– Vi med stomi ska inte behöva oroa oss för något, vi har stomin för att överleva och det är inget att skämmas för eller något att dölja. Så ta på dig den där bikinin och gå till stranden, säger Johanna. 

Bildkälla: Privat

Läs även: Stina lever med påse på magen: "Jag är trött på att det ska vara tabubelagt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!