Frida hoppade framför tåget 2015: "Tacksam att jag lever"

- 18/08/2017, 17:58 -

Frida försökte ta sitt liv 2015. Hon överlevde mirakulöst och i dag mår hon, trots sina skador bra.

För ett och ett halvt år sen så hoppade 21-åriga Frida Quistbergh framför tunnelbanan i Stockholm för att försöka ta sitt liv. Läkare är förbluffade över att hon överlevde och har återhämtat sig så pass bra. 

– Det är helt otroligt. Läkarna säger till och med det själva, att de är förvånade över att jag överlevde ett fall framför tunnelbanan, säger Frida till Nyheter24

Frida berättar att hon levde ett dåligt liv med mycket alkohol och festande. Hon är dessutom diagnostiserad med den psykiska sjukdomen borderline som, enligt henne, gör henne väldigt destruktiv. 

Kvällen då hon hoppade framför tåget hade hon varit på en fest men sedan lämnat efter ett bråk med sin dåvarande flickvän. 

– Jag gick därifrån och var inte psykiskt stabil. Jag ringde min flickvän och sa att jag både älskade och hatade henne. Sen hoppade jag framför tåget. 

Sjukhustiden

Frida fick spendera över tre månader på sjukhuset efter självmordsförsöket. Varav fem veckor nedsövd. 

– Jag spräckte skallbenet och fick tre stora hjärnblödningar och ett gäng små. Sen så bröt jag högsta nackkotan och ett nyckelben. Armen krossades av tunnelbanan. 

Under sjukhustiden fick hon besök av vänner och familj som gjorde allt för att uppmuntra och stötta henne. 

– Mamma var med mig varje dag. Min syster läste böcker för mig när jag var nedsövd. Men min pappa och bror hade svårt att vara i samma rum och se mig i det skicket. 

Bildkälla: Privat

Rehabiliteringen

Av skadorna hon fick så var det inte många som, trots läkarnas prognoser, blivit bestående. Hon fick amputera bort ena armen, steloperera nacken, har lite svårare att minnas och problem med vänster fot.

Skadorna är inget som påverkar henne märkbart och idag har hon stöd av sjukvården som hjälpt henne återhämta sig och lära sig leva med sina skador. 

– Jag blev av med höger arm och det har ju blivit påverkad av. Det är mycket jag inte kan göra samtidigt som jag får mycket hjälp och träning. Sen har jag också en protes. 

Frida är ärlig med att hon, trots att hon mår bättre idag, inte alltid har det lätt. Men hon är tacksam att hon lever. 

– Jag vill inte klaga för jag ska bara vara glad att jag är här men mycket är svårt och jag är ledsen att jag utsatte mig själv, familj och vänner för det här. 

Dagen innan Frida försökt ta sitt liv så tog hon kontakt med ett sjukhus för att få hjälp med sin psykiska ohälsa. Utan resultat. Idag har hon fått bra hjälp både med fysiska och psykiska.

– Jag träffar läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och sjuksköterskor och de hjälper mig med det psykiska och fysiska.

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Läs också om varför serien 13 reasons why har fått kritik

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Söker du hjälp om du mår dåligt psykiskt?