Julia lyckades samla ihop 2 miljoner kronor till sin vän.
1 av 3
Julia lyckades samla ihop 2 miljoner kronor till sin vän. - Foto: Privat
Som lider av cancer.
2 av 3
Som lider av cancer. - Foto: Privat
Nu ska de
3 av 3
Nu ska de

Samlade in två miljoner för att rädda sin vän – nu ska de göra det här

I torsdags fick Julia att besked ingen vill ha – att hennes vän Erica skulle dö. Men på bara 24 timmar vändes förtvivlan till hopp.


I torsdags fick Julia Mjörnstedt Karlsten, 32, ett meddelande från en väns syster, ett meddelande som skulle förändra hennes liv. 

I meddelandet kunde hon läsa att hennes vän Erica skulle dö. Både Erica och Julia har slagits mot cancer tidigare i livet, Julia mot tjocktarmscancer, och Erica mot Glioblastom, en sorts hjärntumör.

Otroligt nog blev både Erica och Julia friskförklarade och skulle i år fira tio år som cancerfria. Men livet tog en annan vändning för Erica. Vid ett återbesök på sjukhuset fick hon veta att hennes cancer kommit tillbaka, och dubbelt så stor denna gång. Sjukvården sade att det inte fanns något de kunde göra. 

Men så hittade de en klinik i Mexiko som kanske kunde hjälpa Erica. Allt som allt skulle det kosta två miljoner kronor, så hennes familj startade en insamling för att försöka finansiera Ericas behandling. Men fram till i torsdags hade de bara fått ihop 50 000 kronor. 

Julia. Bildkälla: Privat

Det var då Ericas syster frågade Julia, som är aktiv inom Ung Cancer, om hon kunde hjälpa till att sprida information om insamlingen. 

– Jag sade så klart ja och skrev ett inlägg på min egen Facebook och Instagram. Jag försökte låta positiv, men tänkte egentligen att två miljoner är sjukt mycket pengar, berättar Julia för Nyheter24

Men det skulle visa sig att det inte var så mycket pengar som Julia trodde. På mindre än 24 timmar lyckades de nämligen få in mer än två miljoner kronor. 

– Det var helt sjukt. På en timme hade vi fått in 50 000 kronor, och när jag gick och lade mig hade vi redan nått vår första miljon. Ericas sambo skickade en video till mig när hon höll i sin telefon och man hörde hur den sa pling varje gång hon fick en Swish-betalning, då började jag gråta. 

Julia vet inte hur många som skänkte, eller vilka summor, men hon berättar att hon idag känner ett pånyttfött hopp för att alla människor i grunden är goda. 

– Det var så himla coolt, och böligt fint på ett symboliskt sätt. Där satt hon utan de pengar hon behövde för att kunna leva vidare, och så kunde man se i realtid hur främlingar räddade henne. Att det var så många människor som brydde sig, och det blev så tydligt. 

Erica. Bildkälla: Privat

Julias inlägg har i dag fått över 12 000 delningar och lika många reaktioner. 

Varför tror du att inlägget fick sådan enorm spridning? 

– Det handlar väl dels om att det var från rätt avsändare eftersom jag jobbat med det här så var väl tillförlitligheten hög. Det var väldigt personligt både för henne och mig och det fanns väl rätt sorts kraft i inlägget. Jag har märkt att det finns en sådan enorm vilja att ge och hjälpa när det är konkret vad som behöver göras och vart pengarna kommer gå. 

Framtiden ser ljusare ut

För Erica själv har de senaste dygnen varit minst sagt omtumlande, men på ett väldigt positivt sätt. Hon har börjat förbereda sig mentalt för den stora utmaningen som ligger framför henne och familjen. 

– Oberoende av mitt nya röntgenresultat kan de inte bota mig i Sverige, cellgifter kommer ta för lång tid och för mycket kraft. Jag kommer be om att få mina journaler utskrivna så vi kan skicka dem till Mexiko där de kan göra en bedömning, säger Erica till Nyheter24. 

Hon berättar att även familjen, tack vare insamlingen, känner de att de återfått hoppet. För även om de inte får plats på kliniken i Mexiko vet de att det finns kliniker i både Storbritannien och Australien som arbetar med liknande behandlingar. 

Behandlingen, som Erica förhoppningsvis kommer genomgå, har hon förstått det som att läkarna tar ett prov från hennes tumör som de sedan analyserar. Efter det så matchar de ihop den med andra tumörbitar från tidigare operationer. Sedan tillsätts läkemedel och så återförs tumörbiten till hjärnan där tumören börjar förstöra sig själv. 

 – I torsdags kändes allt väldigt mörkt och vi kände att vi inte hade några alternativ än att härda ut med cellgifter. Sedan hände det här, och då blev det ett helt annat fokus. Nu känns det som att även om det blir tufft att orka översätta och skicka allt så känns det som man fått lite ny energi och ork för att vi vet att om allt går vägen så har vi råd.

Läs också om Björn som lyckades samla ihop tillräckligt med pengar för att ta med ungdomar till Liseberg

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som haft cancer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.