Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thea drack nästan tre burkar energidryck – hamnade på akuten

- 02/09/2017, 19:31 -
17-åriga Thea kommer aldrig att dricka energidricka igen.
1 av 3

17-åriga Thea kommer aldrig att dricka energidricka igen.

Privat/TT

Nu vill hon varna andra om vad som kan hända.
2 av 3

Nu vill hon varna andra om vad som kan hända.

Privat

Thea.
3 av 3

Thea.

Privat

17-åriga Thea vill nu varna andra om vad som kan hända när man dricker energidryck.

I måndags drack 17-åriga Thea två och en halv brukar energidryck, men redan efter den andra bruken började hon känna hjärtklappning. Den första bruken drack hon runt halv tio på morgonen och den andra drack hon runt två-tiden. 

– Jag lyssnade inte på kroppen när jag kände att hjärtat började dunka efter andra burken. Jag tänkte "äsch det gör inget, det går över". Men när jag drack den tredje bruken på väg hem så fick jag ännu mer hjärtklappning och då slängde jag den. Jag blev yr, illamående och det kändes som att hjärtat skulle hoppa ur kroppen, säger Thea till Nyheter24. 

Thea åkte hem och kände att det blev svårt att andas när hon satt på tåget på väg hem. När Thea kom hem berättade hon för familjen att hon inte mådde så bra och att hon nog hade druckit för mycket energidryck. Hon lade sig för att vila men det blev bara värre. 

– Jag ringde 1177 och berättade och de sa att jag skulle åka till akuten eftersom det handlade om bröstsmärtor.  

Runt 21-tiden ringde hon till akuten och fick komma in på en gång. Det var flera sjuksköterskor och läkare i rummet som undersökte Thea och de frågade henne hur hon mådde och vad som hade hänt. 

– Det kändes lite som att jag skulle dö, det gjorde ont i bröstkorgen och hjärtat dunkade – samtidigt hade jag ångest och var orolig. De rullade in mig på övervakningen och sedan sa de att de ville att jag skulle ligga kvar över natten, så jag blev upprullad till barnavdelningen.

På sjukhuset kollade läkarna hjärtat, blodtrycket, pulsen och gjorde EKG. Sent på kvällen mådde hon fortfarande väldigt illa, hade ont i bröstkorgen, huvudet och armen eftersom hon låg och spände sig så mycket. 

– Det var så mycket sladdar och jag fick träffa många sjuksköterskor och läkare. Jag fick Alvedon och någon annan medicin för magen eftersom energidryck fräter sönder. Det gick bra när jag låg i sängen men så fort jag ställde mig upp så dunkade hjärtat. Men de var väldigt snälla på sjukhuset och hjälpte mig mycket.

Det visade sig att det var koffeinet i drycken som hade orsakat hjärtklappningen och att Thea var fullt frisk annars. 

– Jag har druckit olika sorters energidryck tidigare och då har jag kanske druckit en till två om dagen periodvis, så kan erkänna att jag har varit en aning beroende av det även om jag inte druckit det varje dag. Jag trodde det skulle hända mig men så när jag inte lyssnade på min kropp så hände det.

– Nu kommer jag aldrig att dricka det igen, speciellt inte efter att jag fick veta av min mamma att vi har hjärtfel i släkten. Jag är frisk som en nötkärna men om det finns anlag i släkten till hjärt- och kärlsjukdomar borde man akta sig för stimulerande saker som innehåller koffein. Även de som inte har risk för ärftlighet kan drabbats av samma problem som mig.

Två dagar senare berättar Thea att hon mår bättre men att hon fortfarande har ont i huvudet och är trött. När Thea var inlagd på sjukhuset skrev hon ett inlägg i en större grupp på Facebook där hon ville varna andra om vad som faktiskt kan hända. 

– Jag skrev det för att varna andra och för att de ska varna sina anhöriga. Jag skrev det inte för att vara elak eller för att säga vad någon "måste" göra. Jag fick mig en tankeställare när det hände mig och vill aldrig uppleva det igen. För någon vecka sedan hade en mamma skrivit att hennes 13-årig dotter åkt in på akuten efter att ha druckit för mycket energidryck, säger Thea och fortsätter:

– Jag har själv syskon i den åldern och jag har sagt att det inte är bra men de lyssnar inte. Men om mitt inlägg kanske kan få någon att öppna ögonen så är jag glad. Flera personer kommenterade även att de hade råkat ut för samma sak och vissa tackade för varningen och sa att de skulle varna sina anhöriga.

Flera undersökningar visar att energidryck inte är farligt om man dricker det i måttliga mängder, det skriver Livsmedelsverket på deras hemsida. Men en del energidrycker innehåller mycket mer koffein än andra energidrycker och om man dricker för mycket av dem kan man uppleva obehagliga effekter av koffeinet. 

"Barn och tonåringar får oftast fler negativa effekter av koffein än vuxna, till exempel hjärtklappning och huvudvärk. Det beror på att de oftast väger mindre och därför reagerar på mindre mängder koffein.", skriver de på hemsidan.

Till Aftonbladet säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket vad effekterna av energidryck kan vara:

– Får man i sig för mycket koffein eller mer än man tål kan man märka negativa effekter som sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning. Om man får i sig ännu mer så kan man må illa, kräkas och få diarré. Förgiftar man sig riktigt allvarligt kan man få störd vätskebalans, har Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, tidigare sagt till Aftonbladet.

Se också videon om vad du ska äta för att hålla energin på topp hela dagen

Läs också om varför du aldrig ska beställa en energidricka på krogen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Dricker du energidricka ibland?