Emelie fick se en lapp i trappuppgången som totalt förfärade henne.
1 av 4
Emelie fick se en lapp i trappuppgången som totalt förfärade henne. - Foto: TT
Det stod nämligen att hyresföreningen bestämt sig för att hyra in en jägare.
2 av 4
Det stod nämligen att hyresföreningen bestämt sig för att hyra in en jägare. - Foto: TT
För att ta död på katter utan hem.
3 av 4
För att ta död på katter utan hem. - Foto: Privat
Emelie Iacobi.
4 av 4
Emelie Iacobi. - Foto: Privat

Hyresvärden ska "avlägsna" katter – har anlitat jägare

Emelie, 25, fick se en lapp i trappuppgången som totalt förfärade henne.


25-åriga Emelie Iacobi fick sig en riktig chock när hon hittade en lapp i trappuppgången i lägenhetsbyggnaden hon bor. En lapp som satts dit av fastighetsbolaget Partillebo, som förmedlar lägenheter i Partille kommun utanför Göteborg.

– Jag tyckte att det var helt absurt när jag såg lappen, även om jag inte blev jätteförvånad med tanke på den syn samhället har på icke-mänskliga djur, säger Emelie till Nyheter24.

På lappen fanns en uppmaning till boende i hyreslägenheterna – att katter som inte har en tydlig ägare kommer "avlägsnas" av en hyrd jägare eftersom att kattbajs kan göra barn sjuka. 

I en ruta har hyresvärden även skrivit att "vilda katter fångas in och avlivas ungefär en gång om året". Något som får många att tolka det hela som att den inhyrda jägaren ska skjuta katterna. 

Privat

Emelie tyckte att lappen var absurd – och även hennes sambo höll med. Hon bestämde sig för att dela lappen på sin Facebook, där den fått många arga reaktioner. 

"Jag betalar varje månad pengar till några som inte ser något som helst fel i att döda massa individer av den sjuka anledningen att de är utomhus, inte har halsband eller tydlig märkning som säger att de tillhör någon annan," skrev Emelie i sitt Facebook-inlägg. 

– Djur värderas alltid efter vad de kan göra för oss människor eller hur vi har användning för dem. Bara en sån sak som att fiske och jakt ses som en hobby, eller att du hittar djurens kroppsdelar i nästan varenda mataffär du går in i, säger Emelie.

Hyresgäster har klagat på katterna

Lappen har väckt många känslor bland hyresgäster och i sociala medier. Enligt Katarina Elfverson, tillträdande vd på Partillebo, uttrycker man sig på ett sätt man alltid har gjort.

– Vi får ta på oss att några ord i brevet är väldigt värdeladdade. Vi skriver inte att vi ska skjuta katter, för det ska vi inte göra. Men orden jägare och avlägsna kan för många upplevas som om vi skulle gå och prickskjuta katter i områdena under den här tiden.

Bakgrunden till lappen är att en djurrättsorganisation har hört av sig om att allt fler katter behöver nya hem, och samtidigt är det många hyresgäster som har klagat.

– Särskilt den senaste tiden har det varit ett stort problem med katter som bajsar i sandlådor så att barn får avföring på sina kläder. Det är dessutom många som har uteplatser i markplan som upplever det ohygieniskt – det luktar urin och är mycket avföring, till och med på dynor, säger Elfverson.

"Finns olika åtgärder"

Under två veckor, med start på måndag nästa vecka, kommer kommunens jägare och djurrättsorganisationen kartlägga katterna i områdena Ljungkullen och Oxled i Partille. Om katterna saknar chip och halsband, kommer dessa göra en bedömning på om katterna verkar förvildade och om de någonsin kan bli tamkatter igen. 

– Beroende på hur förvildad en katt är finns det olika åtgärder för det. Men pratar man om en avlivning måste en anmälan göras till polis och länsstyrelsen ska godkänna, säger Elfverson.

"Man kan spruta vatten på dem"

Även om katterna då kommer få chip och halsband, så kan ju utomhuskatterna fortfarande bajsa utomhus. Vad gör ni åt det?

– Då får vi informera våra hyresgäster om att nu har ju faktiskt djurlagen skärpts, så katter har rätt att gå lösa. Något vi andra runt omkring får hantera i en viss mån och då finns det tips för det. Man kan spruta vatten på dem om man tycker att de är på fel ställe. 

– Vi får se över hur vi som hyresvärd kan bidra till en bättre situation, exempelvis införa sandlådor med lock. Då blir det mycket av och på med locket men det är ändå en markering att vi tar en viss hänsyn till katter, men inte fullt ut utan vi ser också till att de inte hamnar i sandlådorna.

Men vad är skillnaden mellan katter som är vilda, och katter som man inte kan spåra ägaren till?

– Vi vill ju att alla katter ska ha en ägare och springer det då runt katter som har blivit övergivna, då blir det ju ett problem i sig.

Har ni fått in några faktiska rapporter om barn som farit illa av katterna eller kattbajset?

– Inte farit illa mer än att de har fått kattbajs på sig. Sen är det ju så att katter bär på springmask som kan föras över till människor, så det är många småbarnsföräldrar som tycker det är obehagligt oavsett om det är katt- eller hundbajs, säger Elfverson till Nyheter24.

Läs också om hur länge en får lämna sina husdjur ensamma

Se även: Jessica avslöjade djurplågeriet på grisfarmen – nu åtalas hon

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är rätt?
Tack för din röst!