Det finns vissa grejer du bör tänka på när du ska tatuera dig.
1 av 3
Det finns vissa grejer du bör tänka på när du ska tatuera dig. - Foto: Pixabay
Som att inte kopiera andras tatueringar.
2 av 3
Som att inte kopiera andras tatueringar. - Foto: Pixabay
Och undvika att ta med en vän om det inte är nödvändigt.
3 av 3
Och undvika att ta med en vän om det inte är nödvändigt. - Foto: Pixabay

Tatueraren: Gör inte det här när du ska tatuera dig

Tatueraren Tony berättar om vad en ska och inte ska göra när en tatuerar sig.


Det börjar mer och mer bli en norm med tatueringar. Vare sig det är stora eller små, svartvita eller riktigt färglada. 

Nyheter24 pratade med tatueraren Tony Boufadene, från unikum tattoo, om hur en ska tänka kring tatueringar. Och vad en inte bör göra. 

– När en går i tankarna på att göra en tatuering är det viktigt att veta vad för tatuering en vill ha och att en hittar artisten som gör den stilen eller typen av tatuering som du är ute efter, säger Tony. 

Han berättar att det finns många olika tatueringsstilar, som till exempel, new school och old school, och att det kan vara bra att få ett hum om i vilken stil en vill ha sin tatuering i. Det gör det också lättare att hitta rätt tatuerare för just dig och ditt motiv. 

Enligt Tony finns det flera olika tips på hur en hittar rätt tatuerare. Det kan vara genom att besöka hemsidor, fråga omkring och att titta på sociala medier. 

– Ett het tips är att spana in dem på Instagram i och med att det är där, oftast, de färskaste jobben ligger ute. Men låt dig inte förblindas av antalet följare och likes, utan gör en egen bedömning utifrån bilderna.

Bildkälla: Pixabay

Nästa steg, när du har bestämt dig för en tatuerare, är att ta med referensbilder och idéer till tatueraren. 

– Tatuerare vill att referens bilderna kunden tar med bara är referens bilder och inte tatueringar som skall kopieras! Det anses vara väldigt respektlöst att stjäla motiv av andra artister eller kunder då de flesta tatueringarna är personliga för kunden och designade för att vara unika.

Motivet och mötet mellan er ska också kännas bra för både kunden och tatueraren. 

– Skulle artisten känna att den inte kan ta sig an jobbet brukar de kunna rekommendera någon som kan göra detta. En till anledning till att det personliga mötet är viktigt är att både artisten och kunden känner att dem trivs tillsammans och kan göra ett jobb tillsammans oavsett vilken tatuering det gäller, för du som kund kommer att bära den väldigt länge.

Är du orolig och nervös över din tatuering så kan du ta med dig en vän. Men var, enligt Tony, noga med vem du tar med dig. 

– Undvik gärna att ta med flera vänner. Det är en arbetsplats och inte en fritidsgård. Om artisten har massa rörelse runt sig ökar risken för att något kan gå fel. Att ta med sig en vän som moraliskt stöd går ofta bra. Men det är bra om en kan försöka att undvika att tänka på smärtan genom att istället prata med artisten eller bara fokusera på annat. Detta är oftast svårt när en har en vän med sig som frågar hur det känns, om det gör ont eller bara grimaserar när det ser ut att göra ont.

Det är viktigt att tänka på att tatueringar är, i princip, permanent berättar Tony. 

– Tatueringen sitter där under huden och varje gång du tittar på den kommer den påminna dig om den perioden i ditt liv och den dagen. Vi skapar starka minnen med smärta så det är viktigt att det skall kännas rätt för kunden och tatueraren.

Det är också viktigt att tänkta på att betalning för en tatuering är precis samma som med pris för något annat. 

– Tatueringen kostar det artisten begär, för en att försöka pruta anses oseriöst och respektlöst mot artisten och att fråga efter kompispris från någon du inte känner är mest bara pinsamt för en riktig kompis skulle betala mer än utsatt pris för det är det som bra vänner gör.

Tony berättar också att det är viktigt att följa skötselråden. Gör du inte det så är det också, enligt Tony, ditt eget ansvar om läkningen inte skulle gå som planerat. 

Och tillslut. 

– Kom utvilad, undvik att planera något efter tatueringen om det kan leda till stress för dig och tatueraren, var gärna nyduschad och fräsch, kom inte till tatueringstudion i lortiga arbetskläder, tag gärna med något för blodsockret tex frukt, dricka, godis.

Läs också om hur fel det blev när Belma tatuerade sig utomlands

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tatueringar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.