17-åriga Idas “vänner” klippte av hennes hår – när hon låg däckad

- 13/09/2017, 13:30 -

Valborg blev en mardröm för 17-åriga Ida, när hon vaknade upp och insåg vad personerna hade gjort mot henne.

På valborg i år skulle 17-åriga Ida festa tillsammans med några vänner. Men kvällen blev en mardröm som slutade i en polisanmälan.

– Jag kommer ihåg att de ville att jag skulle dricka mer och mer och jag hörde hur de sa "ska man vara med oss, ska man dricka" bakom min rygg. De hällde upp mer och mer i min mugg, det kändes väldigt obehagligt, berättar Ida för Nyheter24

Runt klockan tio på kvällen hade Ida blivit väldigt full och beskriver att hon inte kunde röra sig och var försvarslös. En i kompisgänget kom in i rummet där Ida låg och tog hand om henne, andra gången kom de in med ett glas vatten.

– Men sen hörde jag saxljud, som att någon klippte mitt hår och jag hörde hur de skrattade. Jag kommer ihåg att jag frågade vad de höll på med, men jag var så full så jag däckade och antar att de fortsatte att klippa. 

Ett tag senare kunde Ida ställa sig upp och insåg att hon var tvungen att ta sig hem. Ida, som bara hade behå och tights på sig, tog på sig jacka, packade sina saker och tog mobilen som var kopplad till högtalaren. 

– Jag ringde min mamma och sa att jag trodde att de hade klippt mitt hår. Jag pratade med henne på vägen hem och när jag kom hem så kramade jag henne. Jag gick in på rummet och la mig i sängen och kollade på Snapchat.

En av personerna som varit med under kvällen hade lagt upp en bild på Snapchat, en bild på en tjej i bara tights och behå. 

– Men gud, det är ju jag, tänkte jag. Jag blev chockad, som om det inte hade hänt tillräckligt den kvällen. Jag kommer ihåg att jag satt på toaletten och grät. Jag fick en ångestattack och kunde knappt andas, berättar Ida och fortsätter:

– När jag kollade mig i spegeln så såg jag att jag hade en ojämn lugg, och jag hade inte lugg innan. Håret stod upp på flera ställen så jag fick ha mössa eller keps på mig eftersom det inte gick att göra något åt. 

Idag har Idas hår växt ut, men det är fortfarande inte som det brukade vara. 

– Jag blir påmind om vad som hände mig när jag kollar mig i spegeln ibland. 

Idas mamma polisanmälde händelsen, men utredningen lades ned. Ida berättar att hon först inte ville göra någon anmälan eftersom hon tänkte att det var "hennes fel" eftersom hon hade druckit den kvällen. 

– Men idag har jag kommit till insikt att det inte var mitt fel. 

Kompisarna förhördes aldrig

När polisen tog emot anmälan rubricerades händelsen först som förtal. Men då de valde att inte inleda en utredning under den brottsrubriceringen, ändrades rubriceringen till misshandel

Tack vare ändringen kunde polisen starta en utredning, men denna lades alltså också ner.

– Det har helt enkelt framkommit uppgifter som gör det svårt att styrka att ett brott har begåtts, så kan man säga, berättar Marco Jouska, förundersökningsledare vid polisen Örebro för Nyheter24.

Uppgifterna kommer ifrån flera vittnen som ska ha befunnit sig på samma fest som Ida och hennes vänner, men själva vännerna har aldrig förhörts.

– Det var inte jag personligen som lade ner utredningen, men jag kan gissa vad jag tror det beror på. Om det finns andra uppgifter i utredningen gällande att det inte är ett brott som har begåtts, då ska de inte vara misstänkta längre. Och då kan de inte höras som misstänkta längre, säger Jouska till Nyheter24.

TV: Magnus modiga video har setts av hundratusentals

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?