Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordiska motståndsrörelse gick till attack mot Pride i Falun

- 23/09/2017, 17:24 -

Under dagens Prideparad gick Nordiska motståndsrörelse till attack. Tillslut fick polis ingripa.

Under lördagen så hade Falun sin årliga Prideparad. Men paraden stördes och försöktes stoppas av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, skriver SVT.

De startade en motdemonstration för att försöka förstöra den pågående paraden. Polisen var dock snabbt på plats för att avlägsna de från platsen. 

Till SVT säger Patrik Åkerlund, yttre befäl hos polisen, att de inte ville samarbeta. 

– De valde att ställa sig mitt i vägen och då drog vi en avspärrning och fick lov att flytta dem utanför den då eftersom de inte ville samarbeta.

Tomas Varg befann sig på platsen för att filma till sin privata blogg när paraden plötsligt stannade upp och han hamnade mitt i tumulten.

– Jag filmade paraden när den plötsligt stannade. Jag undrade varför den hade stannat så jag gick runt hörnet på ett hus för att se, säger Tomas till Nyheter24

Trots tumultet kände sig Tomas lugn. 

– Polisen hade allt under koll.

Till Nyheter24 säger Falubon Lissy Juliet Lindqvist att hon såg hur de stod på en bro efter att de blivit förflyttade från platsen. Då med en stor banderoll. 

– Stod ett gäng uppe på bron med en stor banderoll hängandes över broräcket där det stod Nordfront och det såg ut som de kastade något.

Lissy berättar att hon tyckte att det kändes obehagligt. 

– Jag blev arg och oroad över vad de tänkte ställa till med. De lär ju ha skrämt livet ur de barn som var med i paraden.

-Se videon som Tomas filmade i spelaren ovan-

Se också videon om att nazister fått tillstånd att demonstrera

Läs också om Malena som stod upp mot nazisterna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.