Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

24-åriga Linnea tävlar i Bikini Diva – här är allt du vill veta

- 07/10/2017, 18:13 -
Linnea tävlar i bedömningssporten Bikini.
1 av 3

Linnea tävlar i bedömningssporten Bikini.

Instagram@linneatheo_wbffpro

Hon ligger i hårdträning innan varje tävling.
2 av 3

Hon ligger i hårdträning innan varje tävling.

Instagram@linneatheo_wbffpro

Linnea Theodorsson
3 av 3

Linnea Theodorsson

Instagram@linneatheo_wbffpro

Linnea Theodorsson berättar för Nyheter24 allt om hur det är att tävla i bedömningssporten Bikini.

Eftersom att bedömningssporter som bodybuilding, fitness och bikini har blivit allt vanligare så kanske du undrar en massa? 

Nyheter24 pratade med 24-åriga Linnea Theodorsson som tävlar i och vunnit det som kallas "Bikini diva" och frågade allt du undrat. 

Linnea berättar att hon började intressera sig för bikini när hon var 16 år gammal och började träna på gym. Men det var inte förrän hon var tjugo som hon tävlade för första gången. 

– Det jag tävlar i heter Bikini Diva, klassen. De bedömer en på ens utseende, på helheten. Det är allt ifrån hur tonade ens muskler är, bikinin och stylingen. Den som utmärker sig mest. 

Det går alltså ut på att en går upp på en scen i bikini och poserar. Först ensam och sedan bredvid andra för att jämföras. Det är lite liknande en modevisning. 

Till skillnad från bodybuilding så ska en inte vara, inom bikini, lika muskulös. Det är viktigt att en är "kvinnlig" men Linnea poängterar att alla har olik åsikt om vad som anses kvinnlig och att det är viktigt att ta fram den sida av en själv som en gillar mest. 

Inför tävlingen 

– Oftast brukar man ha en period innan tävlingen då man bygger muskler och då ligger man på ett kaloriöverskott. Sedan, beroende på hur mycket fett man har på kroppen, så "deffar" man. Vilket går ut på att bli av med så mycket fett som möjligt. 

Linnea tränar i princip hela året och sedan, tre månader innan tävlingen, så börjar hon fokusera mer på träning som bränner fett, träna mer och äta mindre.

– De sista månaderna så gör jag matlådor varannan till var tredje dag. Det är inte tal om att äta ute på restaurang, även om det handlar om en sallad, inför tävlingarna. Allt räknas ju. 

Att vinna en tävling

Den näst senaste tävlingen Linnea var med i vann hon. Då kvalificerades hon till VM i London där hon kom sexa. Ibland kan det handla om vinstpengar men det är, enligt Linnea, inget en kan livnära sig på. Själv jobbar hon som PT annars. 

– Det är något man gör för sig själv. Man får se det som en utmaning. Jag ser det hela tiden som en tävling för mig själv. Ett sätt att bli bättre och få en push på gymmet. 

Bildkälla: Instagram@linneatheo_wbffpro

Det psykiska

Att gå upp på en scen och bli bedömt på hur ens kropp ser ut låter en aning läskigt. Vi frågade om det kan göra att en blir missnöjd med sin kropp. 

– Jag försöker se det som något som är konstruktivt. De bedömer inte mig som person utan för vad jag gjort på gymmet. 

Hon berättar att det är väldigt tufft mentalt och att det dels inte passar alla, precis som med alla extremsporter, och att en inte ska tävla om en inte är beredd på det mentala. 

Fördomar

Linnea berättar att det fanns mer fördomar tidigare. Nu när det har blivit vanligare med bedömningsporter så har det blivit mindre. 

– Det har varit mest personer som tycker att en är tråkig för att en avstår drinkar och onyttigheter. Men det är mestadels innan tävlingar. Resten av året försöker jag äta mer nyanserat. 

Ibland har hon stött på personer som har åsikter om vad som anses är manligt och kvinnligt och att tjejer inte ska ha så mycket muskler för att det inte är, enligt de, snyggt. Men det är inget som hon lägger energi på. 

– Jag bryr mig inte om jag ska vara ärlig. Jag ser ju ut som jag vill och kommenterar någon mina muskler så blir jag bara glad. Jag tänker att det syns och det är ju ändå mitt mål med att jag tränar. 

Att kvinnor inte ska ha så mycket muskler har hon aldrig hört från en man. 

– Det oftast tjejer som säger de här sakerna. Jag tycker det är tråkigt att när en tjej ger en annan tjej kritik när man egentligen borde hålla ihop. 

Se också videon om Halima som är den första att vinna skönhetstävling i burkini


Läs också om Josefina som utövar BDSM

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.