Mariette om sonens olycka: "Hade tio procent chans att överleva"

- 08/10/2017, 15:50
För fem år sedan svalde Marras son ett batteri.
1 av 5

För fem år sedan svalde Marras son ett batteri.

Privat

Det blev början på en lång resa för familjen.
2 av 5

Det blev början på en lång resa för familjen.

Privat

Det tog tre år för sonen Tim att återhämta sig.
3 av 5

Det tog tre år för sonen Tim att återhämta sig.

Privat

Idag är han äntligen frisk.
4 av 5

Idag är han äntligen frisk.

Privat

Men det tog flera år och påverkade familjen starkt.
5 av 5

Men det tog flera år och påverkade familjen starkt.

Privat

För fem år sedan svalde Mariette då ett och ett halvt-åriga son Tim ett batteri. Något som gjorde familjens liv till en mardröm i flera år.

Olyckan är snabbt framme. Speciellt när det gäller mycket små barn. Det fick Mariette Gunnarsson uppleva för fem år sen. Nu är hon äntligen stark nog för att berätta om det som blev början på en lång resa för familjen Gunnarsson. 

Det var 2011 det hela började. När Mariette skulle hänga upp tvätt i badrummet följde hennes, då ett och ett halvt åriga, son Tim efter henne in i badrummet. Hon vände ryggen till för en stund för att sedan upptäcka att Tim fått upp locket till badrumsvågen och svalt det lilla batteriet i. 

För Nyheter24 berättar Mariette om hur hon snabbt ringde till sjukhuset som kopplade vidare henne till giftvårdcentralen. De bad henne ge Tim vatten. Men det gjorde att batteriet kortslöts och det började läcka lut från batteriet i Tims hals. 

– Vi åkte in till sjukhuset där han fick opereras i flera timmar över natten och fick sedan skickas till Göteborg akut för att få ut batteriet. 

Gasen som började läcka ut började fräta i Tims hals. Vårdpersonalen kunde inte göra något annat än att vänta. I en månad frätte det. 

– Vi fick bara vänta och se hur stor skadan skulle bli. 

Familjen fick träffa en präst eftersom att läkarna inte trodde att Tim skulle överleva. Efter en månad gick de ner i halsen för att se hur stor skadan hade blivit. Läkarna i Sverige hade aldrig sett en liknande skada så de fick ta expertråd utomlands. 

– Vi blev en siffra i Europas databas, vi blev nummer elva i hela världen med den skadan, hans chans att överleva låg på tio procent. Av de tio innan med den skadan va det bara tre som överlevt men som levde med skador för resten av livet.

Tim fick ett hål i halsen på tre gånger tre centimer. I ett år fick han självläka och sedan opereras med hjälp av läkare från andra länder. I Sverige så hade de inte tillräcklig kunskap. 

Bildkälla: Privat

Tiden efter olyckan

Under det första halvåret blev Tim nedsövd 17 gånger. Under tiden på sjukhus fick Tim vara sängliggande. Någon som Mariette berättar var väldigt svårt för ett så litet och spralligt barn. 

– Han hade glömt bort hur man gör allt. Vi fick lära honom gå, äta och prata igen. Han fick lära sig allting två gånger. 

Efter det halvåret fick Tim komma hem. Mariette fick vårda honom i hemmet. 

– Vi fick vara hemma lika mycket som vi var på sjukhus. Jag fick mata honom med slang till magen, han var uppkopplad till maskin om nätterna och fick näringstillskott. Så hade vi det i närmare tre år. 

Idag mår Tim bra

– Idag är han frisk kan man säga. Det han har problem med är att om han äter för fort så fastnar maten i halsen på grund av ärrvävnaden som finns där. Förra året kollade de upp hans lungor och de såg bra ut. De första åren hade han lunginflammation i princip hela tiden. 

Tim är idag sju år gammal och mår bra. Han kommer inte ihåg något från den tuffa tiden men det gör Mariette, hans pappa och syskon.

– Idag mår vi jättebra men det har var väldigt svårt att ta sig hit. Det har påverkat oss allihopa. Det har varit väldigt tufft att ta sig hit och bli så pass starka som vi är. Det var att sköta honom tjugofyra timmar om dygnet. 

Bildkälla: Privat

Att berätta sin historia

Redan när Tim var på sjukhuset så ville Mariette och Tims pappa gå ut och berätta om vad som hänt för att uppmärksamma och varna andra föräldrar. Men det tog flera år, för att nu till sist, orka och våga berätta. 

– Det var först förra året som Tim blev helt frisk. Både jag och barnens pappa hade då gått ner oss, blivit deprimerad och fått posttraumatisk stress. Det är först nu som jag känner mig tillräckligt stark för att berätta om det. 

I ett inlägg på sin egen Facebook och i en stor mammagrupp så gick hon ut med sin historia. 

– När det hände oss så trodde jag inte att det var så farligt. Jag hade fruktansvärd okunskap. För ett par dagar sedan såg jag att en mamma skrivit att hennes son svalt ett batteri, fast det hade åkt ner hela vägen. Då kände jag att det var dags. 

Hon berättar också att det fanns en rädsla att personer skulle, precis som hon gjort själv, tänka att det var hennes eget fel. 

– Man anklagar sig själv. Man tycker att man som mamma ska hålla koll hela tiden. 

TV: Se också videon om pappan Magnus stora sorg

Läs också om treåriga Leo som fastnade i hissen på IKEA

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.