Iman gör slöjor till olika yrken.
1 av 3
Iman gör slöjor till olika yrken. - Foto: Privat/Ark des
Nu är nästa steg slöjor till militären och brandförsvaret.
2 av 3
Nu är nästa steg slöjor till militären och brandförsvaret. - Foto: Privat
Iman Aldebes
3 av 3
Iman Aldebes - Foto: John Honk

Iman skapade polisslöjan – nu är nästa steg en slöja till försvaret

Kläddesignern Iman Aldebes skapade en slöja till kvinnor inom polisen. Nu är nästa steg slöjor till militären och brandförsvaret.


Kläddesignern Iman Aldebes, 32 år gammal, är kanske mest känd som skaparen av polisslöjan. Nu satsar hon på slöjor som går att använda inom militären och brandförsvaret med hoppet om att inspirera muslimska kvinnor att söka sig till de yrkena.

Hon hoppas att om det finns slöjor för de yrkena så ska flera våga söka sig dit. 

– Vissa har köpt själva för att de inte vill vara till besvär för arbetsgivaren, det är redan svårt att få en tjänst som beslöjad kvinna, säger Iman till Nyheter24.

För henne är det en självklarhet att det ska finnas. 

– Jag vill bygga broar, att ingen ska vara utanför samhället och inte, som många muslimska kvinnor blir anklagade för, leva på staten. 

Iman Aldebes Bildkälla: John Honk

Hot och hat

– Jag minns när polisslöjan kom till så ringde chefen för polismyndigheten och sa att de fått mycket hot men att de fortfarande står bakom beslutet, säger Iman. 

Hot och hat strömmade in redan när polisslöjan bara var en skiss. 

– Redan när den bara var en skiss så var det mycket hot och 560 kommentarer på avpixlat om hur jag skulle dö. Hur det skulle se ut som att det var en olycka, typ att jag skulle "ramla" på balkongen.

Tanken bakom slöjor till yrken som polis, brandkvinna och soldat i militären är, enligt Iman, inte för att hon vill att fler personer ska bära slöja utan för att fler beslöjade kvinnor ska våga söka sig till de yrkena. 

– För mig står Sverige för demokrati och jämlikhet. Jag är uppväxt i Sverige med det. Att man försöker sätta kvinnor i hän på det här sättet. Att säga att de först lever på staten och sen säga att man inte vill se dem i de här statliga yrkena. Det blir fel. 

Iman berättar att hon förstår att det är ett starkt "statment" men att för kvinnorna som bär slöja handlar det bara om att de vill ses som vilken kvinna som helst i samhället. 

– För de här kvinnorna är det ett klädesplagg och något de vill bära och mer än så är det inte. Man bär ju det av religösa skäl men det är inte som att man går runt och predikar. Man vill vara som vilken kvinna som helst. 

Nu visas slöjorna upp för första gången. Bildkälla: Privat

Framtiden

Just nu ställer Iman ut sina nya slöjor, för militären och brandförsvaret, och visar upp dem för första gången. Hon berättar att det var en större utmaning att ta fram slöjor till dem än till polisen.

– Det får inte vara infrarött ljus som reflekterar och ja, det är mycket mer regler. Jag tyckte polisen hade mycket regler men militären och brandförsvaret hade mer! Den måste testas för att till exempel inte vara en brandrisk. 

Iman berättade att hon behövde tänka noga och länge. Men att hon hade en fördel eftersom att hon själv är muslim och bär slöja. 

– Det gäller att de religösa reglerna följs samtidigt som det inte ska finnas en risk för att hon stryps, det ska inte finnas några nålar och den ska vara enkel att sätta på.

Hon har sett en attitydförändring till slöjor de senaste åren och tror att det behövs att de syns mer för att de ska bli normaliserade. Det hoppas hon utställningen kommer hjälpa till med. 

Se också videon på polisen som räddar ett råddjur och hyllas som hjälte

Läs också om Amina som är den första danska modellen med slöja 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det mer personer med olik bakgrund inom polisen?
Tack för din röst!