Under tisdagen var det många som reagerade på ett mystiskt mörket över Sverige.
1 av 2
Under tisdagen var det många som reagerade på ett mystiskt mörket över Sverige. - Foto: Privat/TT/Nationalgeographic
2 av 2
- Foto: Privat

Mystiskt mörker och blodregn – här är allt om dagens väder

Under tisdagen var det många som reagerade på det mystiska mörket över Sverige.


Du har säkert läst på flera ställen om det mystiska mörkret som sågs till i flera delar av Sverige. För även fast solen hade gått upp så var det fortfarande mörkt ute klockan nio på morgonen. 

Nyheter24 har pratat med meteorologen Daniel Fredriksson vid väderinstitutet StormGeo. Han gav sin förklaring på det mystiska mörkret över Sverige. 

– Att molnen är mycket tjocka i kombination med lågtryck och att solen står lågt kan ge det här mörkret.

Solen gömde sig alltså bakom de tjocka molnen och det är inte dis som blockerar solskenet. Fredriksson berättade att det kommer att bli ljusare under dagen då molnen stiger och lättar, vilket det blev. 

Men det var inte allt, för det fanns även en liten sannolikhet att det ska skulle falla blodregn, den rödaktiga färgen får regnet efter det har färgats av dammpartiklar eller sand. 

Så på grund av stoftet som bildats under bränderna i Spanien och Portugal som nu förs hitåt och blandas med damm från Saharas öken som blåser hit på grund av orkanen Ophelia, så kan det falla så kallat blodregn i Sverige. 

Det kom även in uppgifter om mystiska smällar i Mellansverige tidigt under tisdagsmorgonen, vilket visade sig vara ett åskoväder som beror på orkanen Ophelia. 

– När den kalla luften över norra Sverige mötte de betydligt varmare vindarna söderifrån blev det en skarp gräns mellan kallt och varmt vilket orsakade att det blev en urladdning på grund av mycket energi i luftmassan, sa Christoffer Hallgren, som är meteorolog på Foreca, till Aftonbladet

TV: Se upp! Idag kan blodregn falla över Sverige 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett blodregn någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.