Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer om du fuskar högskoleprovet och åker fast

- 20/10/2017, 14:43 -
Har du tänkt att fuska på högskoleprovat?
1 av 2

Har du tänkt att fuska på högskoleprovat?

TT

Då måste du läsa det här först.
2 av 2

Då måste du läsa det här först.

TT

Nu är det dags för högskoleprovet. Kanske är du nervös och funderar på att fuska? Då borde du tänka om, eftersom konsekvenserna av fusk på högskoleprovet är stora.

Nu är det dags för högskoleprovet. Är du oförberedd och funderar på att kanske, ja, fuska lite? Då måste du läsa det här först. 

Nyheter24 pratade Eva Holmstig, kommunikatör på UHR, och frågade lite om vad som händer om en fuskar på högskoleprovet. 

– Om du fuskar, med till exempel hjälp av otillåtna hjälpmedel, blir du polisanmäld och kan bli avstängd från att göra provet i två år. Alltså fyra provtillfällen. Vi rekommenderar inte att fuska. 

Blir du polisanmäld kan du, enligt studera.nu, få böter och fängelse i upp till sex månader. Ja, du hörde rätt. Fängelse. 

Förra året så var det en hel del personer som fuskade. Hela 51 personer åkte fast. Eva berättar att de är förberedda på att det blir fusk den här gången också. 

– Vi är beredda på att det kommer fortsätta med fusk men vi gör allt som står i vår makt för att motverka det hela. Vi jobbar kontinuerligt med provet för att det ska bli svårare och svårare att fuska på det. 

Se också videon om när högskoleprovet läcktes i en stor Facebookgrupp

Läs också om hur många som fuskade förra året

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska du göra högskoleprovet?