Senaste högskoleprovet läckte till minst 60 personer via interna läckor.
1 av 3
Senaste högskoleprovet läckte till minst 60 personer via interna läckor. - Foto: TT
Det är nämligen så att provledare har läckt för pengar.
2 av 3
Det är nämligen så att provledare har läckt för pengar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trots att UHR gått ut med att det inte var något fusk på årets prov.
3 av 3
Trots att UHR gått ut med att det inte var något fusk på årets prov. - Foto: Bertil Ericson / TT

Avslöjat: Så fuskades det på årets högskoleprov

Efter senaste högskoleprovet utgick information om att inget fusk ertappats – men sanningen är någon helt annan.


Årets högskoleprov var en succé och ingen fuskade alls. Eller det var i alla fall vad som rapporterades efteråt. Nu kan SVT avslöja att minst 60 personer gled genom årets prov med hjälp av fusk.

Fusket skedde genom en provledare på Stockholms universitet som fotograferade av högskoleprovet och skickade det sedan vidare till ett fusknätverk en halvtimme innan provet startade. Givetvis tjänade personen några slantar för besväret.

TT

Universitets- och högskolerådet (UHR) har de senaste åren försökt att stoppa fusket och i år bevakades provet hårdare än någonsin, men fusket finns fortfarande.

SVT Dold har via flera källor fått information om att det inte är personerna som skriver provet som borde bevakas hårdast. De som tjänar mest på handeln med proven är alltså anställda provledare som ger rätta svaren till de dolda fusknätverken.

Personerna som betalat för höga resultat på provet berättar för SVT om hur de lyckas att lura UHR.

– Vi har en provledare. Han sitter tillsammans med övriga provledare och får ett block med de prov som ska ut i klassrummet. För honom är det ganska enkelt att riva ut ett exemplar, gå in på toaletten exempelvis, ta fram en mobiltelefon och fotografera av det. Sedan skickar han iväg det till våra skrivare som löser provet, berättar en av företrädarna för SVT Dold.

TT

Provledarna ställer upp för att tjäna en extra slant utöver betalningen de får för att bevaka högskoleprovet och motverka fusk. Ironiskt, men lönsamt. Enligt källorna som pratat med SVT Dold så använder flera fusknätverk sig av exakt samma metod – provledarna.

Det är faktiskt olagligt att fuska på högskoleprovet – och i värsta fall kan det leda till fängelsestraff. Om du ertappas med fusk så får du inte skriva provet på två år.

UHR ser givetvis väldigt beklagligt på händelsen.

– Det är förfärligt. Jag skulle vilja säga att det är ett hedersuppdrag man har, man ansvarar för att ett prov går rätt till, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet, UHR, till SVT.

TT. Tuula Kuosmanen är avdelningschef på UHR.

Myndigheten kan inte i nuläget svara på vilka eventuella insatser som måste tas för att minska fusket, men de står fast vid att det är lärosätena själva som anställer provledarna.

Tidigare har ett förslag kommit om att man måste vara 19 år gammal för att skriva provet.

Minns ni Nyheter24:s aprilskämt som handlade precis om att högskoleprovet hade läckt i en hemlig grupp?

TV: Det fuskas mycket på nationella proven – här är de 10 vanligaste metoderna

/
UHR
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fuskat någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Det är tuffa tider för landets mindre ölbryggerier. Nu har ännu ett bolag försatts i konkurs på grund av bristande lönsamhet.