Söndag 5 Dec
Stockholm

Avslöjat: Så fuskades det på årets högskoleprov

Senaste högskoleprovet läckte till minst 60 personer via interna läckor.
1 av 3
Senaste högskoleprovet läckte till minst 60 personer via interna läckor. Foto: TT
Det är nämligen så att provledare har läckt för pengar.
2 av 3
Det är nämligen så att provledare har läckt för pengar. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trots att UHR gått ut med att det inte var något fusk på årets prov.
3 av 3
Trots att UHR gått ut med att det inte var något fusk på årets prov. Foto: Bertil Ericson / TT

Efter senaste högskoleprovet utgick information om att inget fusk ertappats – men sanningen är någon helt annan.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Årets högskoleprov var en succé och ingen fuskade alls. Eller det var i alla fall vad som rapporterades efteråt. Nu kan SVT avslöja att minst 60 personer gled genom årets prov med hjälp av fusk.

Fusket skedde genom en provledare på Stockholms universitet som fotograferade av högskoleprovet och skickade det sedan vidare till ett fusknätverk en halvtimme innan provet startade. Givetvis tjänade personen några slantar för besväret.

TT

Universitets- och högskolerådet (UHR) har de senaste åren försökt att stoppa fusket och i år bevakades provet hårdare än någonsin, men fusket finns fortfarande.

SVT Dold har via flera källor fått information om att det inte är personerna som skriver provet som borde bevakas hårdast. De som tjänar mest på handeln med proven är alltså anställda provledare som ger rätta svaren till de dolda fusknätverken.

Personerna som betalat för höga resultat på provet berättar för SVT om hur de lyckas att lura UHR.

– Vi har en provledare. Han sitter tillsammans med övriga provledare och får ett block med de prov som ska ut i klassrummet. För honom är det ganska enkelt att riva ut ett exemplar, gå in på toaletten exempelvis, ta fram en mobiltelefon och fotografera av det. Sedan skickar han iväg det till våra skrivare som löser provet, berättar en av företrädarna för SVT Dold.

TT

Provledarna ställer upp för att tjäna en extra slant utöver betalningen de får för att bevaka högskoleprovet och motverka fusk. Ironiskt, men lönsamt. Enligt källorna som pratat med SVT Dold så använder flera fusknätverk sig av exakt samma metod – provledarna.

Det är faktiskt olagligt att fuska på högskoleprovet – och i värsta fall kan det leda till fängelsestraff. Om du ertappas med fusk så får du inte skriva provet på två år.

UHR ser givetvis väldigt beklagligt på händelsen.

– Det är förfärligt. Jag skulle vilja säga att det är ett hedersuppdrag man har, man ansvarar för att ett prov går rätt till, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet, UHR, till SVT.

TT. Tuula Kuosmanen är avdelningschef på UHR.

Myndigheten kan inte i nuläget svara på vilka eventuella insatser som måste tas för att minska fusket, men de står fast vid att det är lärosätena själva som anställer provledarna.

Tidigare har ett förslag kommit om att man måste vara 19 år gammal för att skriva provet.

Minns ni Nyheter24:s aprilskämt som handlade precis om att högskoleprovet hade läckt i en hemlig grupp?

TV: Det fuskas mycket på nationella proven – här är de 10 vanligaste metoderna

Har du fuskat någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela