Lina Rask har skrivit boken "Känn ingen skam" och redan efter en vecka har den hamnat på topplistan.
Lina Rask har skrivit boken "Känn ingen skam" och redan efter en vecka har den hamnat på topplistan. - Foto: Evelina Löfgren/Faksimil Instagram/NRK

"Skam" bygger på svenska Linas historier – nu har hon släppt en bok

Lina Rask, 18, har skrivit boken "Känn ingen skam" och redan efter en vecka har den hamnat på topplistan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Förra året gjorde den norska serien "Skam" succé, en serie som visar hur det kan vara att vara tonåring. 

En av personerna vars berättelser som serien bygger på är Lina Rask, 18, från Falun. Hon går sista året på gymnasiet och debuterade nyligen som författare med boken "Känn ingen skam".

– Det är en biografi om mitt liv som tonåring. Jag berättar om vad som har hänt och saker som har varit jobbiga som att bli sviken av vänner, vara påväg in i en ätstörning, övergrepp och hur jag blev kär i min bästa vän, säger Lina till Nyheter24

Allt började med Instagram-kontot "Skam2016" som idag har över 200 000 följare. När kontot växte så började media höra av sig. Hon blev inbjuden till Nyhetsmorgon där hon berättade om sin blogg och Instagram.

Bild: Faksimil Instagram

Dagen därpå fick Lina ett mail från ett bokförlag som hade läst hennes blogg.

– De frågade om jag ville skriva en bok om livet som tonåring. Till en början var det inte så självklart då jag fortfarande bor kvar där allt hände. Jag visste inte om jag var redo att ta det steget.

Till slut bestämde Lina för att skriva boken då en av hennes drömmar alltid varit att bli författare och hon visste att hon skulle ångra sig om hon hade tackat nej. Efter ett möte skrev hon på kontraktet och under sommaren skrev hon boken.

– Det var tufft att gå tillbaka till sakerna som har varit svåra för mig. Jag är precis som alla andra, jag har stunder då det gör för ont och jag har tryckt undan saker istället för att bearbeta det. När jag skrev boken togs jag tillbaka till allt det där och det var tufft, säger Lina och fortsätter:

– Speciellt kapitlet om övergreppet, som jag aldrig berättade om för någon innan jag skrev om det. Jag skämdes för att berätta om det och det gjorde för ont. 

Lina beskriver sin bok som unik, något som ingen annan tonåring har gjort tidigare och gick in för att göra det helhjärtat. "Känn ingen skam" är rak och ärlig och visar hur det är att vara tonåring. 

Bild: Privat

– Jag skriver om allt man går igenom som tonåring. Sex, alkohol, kärlek och om att bli utfryst. Läsaren får verkligen läsa om hur det är att vara tonåring och jag tror många kan relatera till den. Men även vuxna, de får  en inblick i om hur det är att vara tonåring idag. 

När boken släpptes var Lina nervös och men under den senaste veckan har hon förstått vilken skillnad hon har kunnat gjort. 

– Unga tjejer har hört av sig och tackat mig för att de har förstått att de inte är ensamma. Jag har gjort skillnad och blir kallad för förebild för har öppnat upp mig och varit ärlig. Det är häftigt. Boken har blivit en av de mest sålda i Sverige, min dröm har gått i uppfyllelse och det är helt otroligt. 

Men det är inte bara unga tjejer som har hört av sig till Lina utan hon har tyvärr fått ta emot sexuella trakasserier från män. 

– Jag har mina sociala medier öppna för att främst unga tjejer ska kunna höra av sig om de vill prata men sedan boken släpptes har sexuella trakasserier från män ökat. Män har sökt kontakt och jag har fått väldigt grova meddelanden som "jag knullade igår och tänkte på dig" eller "hur mycket vill du ha för att suga av mig?".

Bild: Evelina Löfgren

Lina berättar att hon får sådana meddelanden från män dagligen men att det har ökat otroligt mycket den senaste veckan sedan boken släpptes.

– Det var som att någon drog på kranen och jag vet inte hur många jag har blockat för att jag har känt mig kränkt och äcklad. Det känns ännu värre att jag inte är ensam om det, så många tjejer får ta emot det här. Vi måste gå ut med lärdomen om att behandla varandra med respekt. 

Under tonåren hade Lina föräldrar som var närvarande och stöttande och ett av kapitlen i boken är tillägnad hennes föräldrar. Det kapitlet handlar om alkoholen och Linas festande under tonåren. 

– Jag valde att dölja helt hur jag festade och att jag var "den glada festprissen". När jag kanske sa till mina föräldrar att jag kollade på film, så var jag ute och festade. Jag valde att berätta det i boken, eftersom jag inte ville göra personerna jag älskar mest i världen besvikna och det tror jag är något som många känner igen sig i. 

Lina berättar att hon under en period som tonåring sökte sig mycket till nätet. Där kom hon i kontakt med en tjej som hon kände att hon kunde öppna upp sig för och prata med. 

Bild: NRK 

– En dag hörde hon av sig och berättade att hon hade varit i kontakt med ett produktionsbolag som ville intervjua unga personer om tonåren. Till en början tänkte jag "nej, varför ska jag göra det" eftersom jag tyckte att det skulle vara jobbigt att prata om. 

Men till slut bestämde Lina sig för att ställa upp och det visade sig att det var till succéserien "Skam". 

– I efterhand känns det stort att jag har varit med och göra så stor skillnad genom att bara prata om hur det är att vara tonåring. Det känns fantastiskt att jag kunnat ge tonåringar det jag önskade att jag hade haft. För även om man känner sig ensam och som att allt är hopplöst, så är det viktigt att man inte glömmer att det kommer bli bättre. 

Läs också om att Sana från Skam lämnar skådespelarkarriären för att gå med i militären

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett Skam?
Tack för din röst!