Hyra i andra hand
1 av 7
Det kan vara riktigt svårt att hitta någonstans att bo, inte minst i Sveriges storstäder, vilket kan få konsekvensen att man i desperation tar snabba och ogenomtänkta beslut. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Hyra i andra hand
2 av 7
Därför kan det vara bra att veta vad man bör och inte bör göra och tänka på om man hyr en lägenhet i andra hand. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Skriva ett hyreskontrakt
3 av 7
Det är viktigt att skriva ett hyrekontrakt. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Lägenhet
4 av 7
Försök att besöka bostaden innan du hyr den – och kolla även upp den som hyr ut. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Systemkamera
5 av 7
Ta bilder på bostaden när du flyttar in. Dessa kan sedan funka som bevis om det skulle bli strul. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Pengar i plånbok
6 av 7
Se till att du inte betalar för hög hyra. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Soffa i lägenhet
7 av 7
Se till att ha rätt försäkringar om något skulle hända. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Det här får du absolut inte göra om du hyr lägenhet i andra hand

Eftersom det är brist på bostäder är det många som hyr i andra hand. Men vad ska man tänka på – och vad bör man undvika?


Det kan vara riktigt svårt att hitta någonstans att bo, inte minst i Sveriges storstäder, vilket kan få konsekvensen att man i desperation tar snabba och ogenomtänkta beslut.

Därför kan det vara bra att veta vad man bör och inte bör göra och tänka på om man hyr en lägenhet i andra hand.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inte skriva kontrakt

Om du inte skriver ett kontrakt där det står hur mycket hyran är på, hur länge du ska hyra och vad ni har kommit överens om gällande besittningsskyddet kan det bli problem.

– Att man alltid ska upprätta ett skriftligt kontrakt är en klassisk juridisk grej. Så fort du har något på papper kan du alltid bevisa det i efterhand. Dessutom vill hyresvärden ibland se de här andrahandskontrakten för att undvika ockerhyror, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till Nyheter24.

Kontraktsmallar går att hitta på nätet. När det gäller besittningsskyddet är det endast viktigt att skriva kontrakt om hyrestiden är längre än två år.

– Men det kanske är viktigast för den som hyr ut, säger Johan Mirtorp.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inte kolla upp bostaden – och den som hyr ut

Det är viktigt att du kollar in lägenheten innan du bestämmer dig för att flytta in. Försök dessutom att ta reda på så mycket du kan om den du ska hyra av, som till exempel att det är hen som faktiskt står på lägenhetskontraktet och ingen annan.

– Ett besiktningsprotokoll är viktigt att ha ur ett bevishänseende. Du ska gå igenom och kolla så att allting är i ordning och skriva ner om det är minsta lilla fläck. Lämnar du till exempel en deposition finns risken att skador som har uppkommit innan du flyttat in, men som inte är dokumenterade, kanske blir hänförda till dig som andrahandshyresgäst, säger Johan Mirtorp.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inte ta bilder när du flyttar in

Det kan vara en bra grej att fotografera eller filma lägenheten som du flyttar in i. Dessa bilder kan fungera som en försäkring och som bevis om du och den som hyr ut skulle bli oense om saker när det är dags för dig att flytta ut.

– Samma sak gäller när du flyttar ut. Det händer rätt ofta när man flyttar ut att man får en räkning på 2 000 kronor för flyttstädning, trots att man har städat. Men har man då fotografier på hur läget var när man flyttade ut kan man alltid visa hur situationen mer eller mindre var, säger Johan Mirtorp.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Betala för hög hyra

Om du är i desperat behov av en bostad kanske du lättare går med på en väldigt hög hyra. Det är helt klart förståeligt, men försök att undvika det, framför allt när det gäller hyresrätter.

Det är faktiskt ganska enkelt att ta reda på om du betalar för mycket för bostaden som du hyr. Om lägenheten är fullt möblerad får den som hyr ut lägga på 10 till 15 procent på hyran – inte mer. Gäller det en bostadsrätt kan det dock vara knepigare.

– Dessutom får man ta ut faktiska kostnader på till exempel internet och tv som kommer utöver hyran, säger Johan Mirtorp.

Om hyran är för hög har man som hyresgäst i andra hand rätt att kräva tillbaka överhyran under en tid efter att avtalet avslutades.

– Upp till tre månader efter att man lämnat sitt kontrakt kan man ansöka vid hyresnämnden om att få återbetalt den överskjutande hyran upp till ett år tillbaka i tiden. Tyvärr är det inte så många som provar den här möjligheten, säger Johan Mirtorp.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inte ha rätt försäkringar

Det är viktigt att du kollar upp vilka försäkringar du bör ha. De skyddar dig om du till exempel tvingas till att betala skador efter en brand. Försäkringar kan också ge dig också ett rättsligt skydd om det skulle uppstå en tvist och det måste betalas rättegångskostnader.

– Som det ser ut nu är det lite av ett glapp mellan vilken försäkring som täcker vilken del. Därför rekommenderar vi att man kontaktar försäkringsbolaget och förklarar vilken situation man befinner sig i som andrahandshyresgäst och att de då kan förklara vilken typ av försäkring som passar bäst, säger Johan Mirtorp.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Lämna för hög deposition

Depositionsavgift är en summa pengar som den som hyr bostaden betalar innan hen flyttar in och som ska fungera som en försäkring om något skulle hända eller gå sönder i lägenheten.

Summan är sedan tänkt att lämnas tillbaka vid hyrestidens slut om bostaden är i samma skicka som när man flyttade in.

Enligt Johan Mirtorp händer det att det ställs olika krav på hur många månadshyror som ska depositionen ska uppgå till. Men enligt honom finns det bara ett rätt sätt.

– Vi rekommenderar att man inte lämnar en depositionsavgift på mer än en månadshyra. Det bör även nämnas någonstans i kontraktet, säger Johan Mirtorp.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hyrt bostad i handra hand?
Tack för din röst!