Dina, 19, är en av flera som drabbats av sms-mannen

- 29/11/2017, 15:00 -

Dina vaknade och hade ett missat samtal på telefonen. Några timmar senare ringde hon till polisen.

Dina Tollefsen, 19, vaknade upp en morgon för ett par veckor sedan och hade ett missat samtal från ett okänt nummer. Hon ringde upp men fick inget svar, tills det ringde igen.

Samtalet varade i ungefär 14 sekunder och i andra ändan hörde hon någon andas. Kort därefter kom ett sms där det stod "det finns nakenbilder samlag på dig film". 

– Det var jättekonstigt, jag blev ändå rädd eftersom det var så obehagligt. Även fast jag vet att det inte finns någon video på mig så kändes det väldigt konstigt att vaknade upp till det där, att någon ens tar sig tiden att göra så, säger Dina till Nyheter24.

Dina väckte sin pojkvän och visade honom meddelandet. Även han tyckte att det var märkligt. Dina fick sms från ett okänt nummer.

Meddelandena som Dina fick. Bild: Privat
Meddelandena som Dina fick. Bild: Privat

– Personen ringde upp flera gånger igen och jag fick även sms där det stod att jag skulle vara ensam, sedan att jag var med någon, vilket var ännu läskigare. Jag ringde upp och han svarade men sa återigen ingenting sedan la han på och skrev hejdå.

Dina gjorde en polisanmälan, vilket hon idag är glad över att hon gjorde. Hon har även blockerat numret som personen, som hon antar är en man, skrev från.

Dina ringde polisen timmar efter det första meddelandet.
Dina Tollefsen. Bild: Privat

– Kvinnorna jag pratade med hos polisen tyckte att det var bra att jag hade anmält, eftersom det inte alls är okej att göra så som den här personen gjorde. Polisen frågade även om jag behövde prata med någon, men jag kände inte att jag behövde det, säger Dina och fortsätter:

– Men jag tyckte det var jättebra att de frågade. Hade det fortsatt hade jag nog tyckt att det varit skönt att prata med någon. 

Ett tag efter händelsen skrev Dina ett inlägg i en stor tjejgrupp på Facebook, där flera personer skrev att hon skulle ringa polisen.

– Några skrev även "han igen?" och andra hade varit med om liknande där de fått ett sms som antydde att det fanns nakenbilder på dem.

Idag mår bra men berättar att hon kände sig rädd och orolig dagarna efter det hände. Om man söker på numret som personen skrev ifrån på internet så kommer det upp flera varningar om sms:en som Dina själv fick.

"Finns ett enormt mörkertal"

När Nyheter24 når Magnus Eklund, förundersökningsledare vid Umeåpolisen, bekräftar han att fallet står på kö.

– Vi har inlett en förundersökning om ofredande, som senare kan ändras till sexuellt ofredande, bekräftar Eklund för Nyheter24.

Han berättar att nästa steg är att höra målsäganden och säkra bevis. Därefter ska personen som står skriven på numret höras, vilket förhoppningsvis leder till en skäligen misstänkt.

Hur vanligt är det med den här typen av ofredande?

– Jag tror det finns ett enormt mörkertal. De blir uppringda av personer som stönar och beter sig. Jag har inte statistiken i huvudet, men det förekommer, och det är vanligt.

– Det är väldigt obehagligt för de som blir drabbade. De som ringer får ju ut något sexuellt av det, men den drabbade blir orolig att det är en person i deras närhet. Det skapar en otrygghet.

Straffskalan för sexuellt ofredande är lägst dagsböter och max två års fängelse.

– Det är väldigt ovanligt att dömas i den högre skalan. Om vi skulle få fatt i honom och kan hävda att han är skyldig, och att detta är ofredande eller sexuellt ofredande kan jag tänka mig att han får böter, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare, till Nyheter24.

TV: Någon skrev till Sandra, 19, på Snapchat – sen såg hon något obehagligt på kartan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått liknande sms?