Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysteriet bakom mordet på Marcus: Går mördaren fortfarande fri?

- 09/12/2017, 17:05

Ingen vet varför 22-årige Marcus Norén mördades brutalt en decembernatt 2002. Men en fråga ställer många sig: Dömdes fel man för mordet?

Det brutala mordet på 22-årige Marcus Norén skakade hela Sverige och drog till sig enorm mediauppmärksamhet.

Läs mer om själva fallet här

Frågan om hur det kunde sluta så illa för en till synes helt vanlig kille ledde till skräck och otaliga spekulationer. Än idag 15 år senare står frågan om motivet obesvarad.

Men en ännu större fråga har såväl polisen som försvarsadvokater och anhöriga ställt sig: Kom den egentliga mördaren undan? 

En 47-årig man erkände tidigt mordet på Marcus Norén, men han hade vaga minnesbilder av hur det skulle ha gått till. 

Den mordåtalade 47-åringen leds in i Halmstad tingsrätt.
Bild: TT

Mannens försvarsadvokat Kaj Lindström minns de mycket speciella omständigheterna kring fallet.

– Han var ju i dåligt skick när jag kom i kontakt med honom, abstinent och så. Det tog flera veckor innan han blev som folk, så att säga. Han ville erkänna gärningen från början och gjorde också det i tingsrätten, men jag reserverade mig mot det erkännandet, säger Lindström till Nyheter24 och tillägger:

– I takt med att rättegången fortskred kom han väl mer och mer till det klara med att han inte var gärningsmannen. 

Natten till den 28 december 2002 hade Marcus besökt flera barer när han till slut hamnade på restaurangen Terminalen. Det var där han träffade de två män, 28 respektive 47 år gamla, som kom att åtalas för bland annat mord och brott mot griftefriden. 

Runt 4-tiden följde Marcus med 28-åringen hem, till det som egentligen var 47-åringens lägenhet. Där blev han bragd om livet.

22-årige Marcus Norén mördades 28 december 2002.
Bild: TT

Åklagaren formulerade en gärningsbeskrivning utifrån att Marcus hade misshandlats och mördats av 47-åringen när denne kom hem vid 6-tiden. 28-åringen, som då hade somnat i soffan, smög ut ur lägenheten men återkom flera gånger och ska då ha sett Marcus döda kropp. Hans del i brottet ska ha varit att hjälpa till att göra sig av med kroppsdelarna. 

Men det finns flera vittnesmål som talar för att våldet mot Marcus Norén inleddes redan innan 6-tiden, alltså innan 47-åringen ens kom hem:

Taxikvittot

Med stöd av vittnesmål och taxikvitton är det konstaterat att 47-åringen begav sig hemåt vid 05.30-tiden. Då han hade sin hund med sig lät inte chauffören honom åka med.  Hans vänner åkte vidare med taxibilen men 47-åringen gick hem. Sträckan var ungefär 900 meter och beräknas ha tagit en halvtimme. 

Bankningar och röster

Runt 4-tiden på natten mot den 28 december knackade 28-åringen på hos sin pappa och dennes sambo, med Marcus som sällskap. De talades vid en kort stund i dörröppningen för att därefter gå upp till lägenheten där Marcus senare hittades.

Runt 04.30-tiden hörde sambon 28-åringen skrika "fattar du?" från lägenheten. Även bankningar mot väggar, golv och bord samt slagsmål ska ha hörts i runt en timme. Hon var säker på klockslaget då hon hade svårt att sova och var uppe och drack kaffe, vilket hon har berättat i polisförhör.

Tidningsbud hörde skrik

Under sommaren 2003, efter rättegången i tingsrätten och innan förhandlingarna hade påbörjat i hovrätten, framkom nya uppgifter. Det var Marcus pappa Lennart Norén som fick ett samtal från ett tidningsbud, som hade jobbat i området samma natt som Marcus mördades. Tidningsbudet berättade att han hade hört "ett hjärtskärande skrik" från samma riktning som lägenheten låg. Han var helt säker på att klockan då var halv fem.

Redan när mordet på Marcus blev känt flera månader tidigare hade budet hört av sig till polisen, men ingen hade haft tid att ta hans uppgifter. Eftersom de aldrig ringde tillbaka åkte han till stationen för att lämna sina uppgifter. Men vittnesmålet togs aldrig med i förundersökningen, men nämns i Lennart Noréns bok "Styckmordet i Halmstad: om min son Marcus".

28-åringens alibi saknar stöd

28-åringen uppgav i flera förhör att det blev slagsmål mellan Marcus Norén och 47-åringen när denne senare kom hem. Han hade själv då slocknat på sängen, men vaknade till av bråket. I den något trånga lägenheten ska han sen ha smugit ut under bråket.

Under tiden han var borta ska han ha knackat på hos sina föräldrar, som bor på två olika ställen. Men det finns inga vittnesmål som stödjer 28-åringens alibi.

Skiss över lägenheten där Marcus mördades.
Bråket ska ha påbörjat i hallen. Marcus Noréns kropp låg sedan död i vardagsrummet. Bild: Polisen

28-åringen ringde efter hjälp

En kort tid efter det brutala mordet ringde 28-åringen en man som var bra kompis med 47-åringen som, enligt samtalet, blödde mycket näsblod. Han bad honom komma dit.  

Vännen tyckte det var märkligt att han inte ringde ambulans istället, men åkte till lägenheten för att se vad som hänt. Han mötte båda männen i lägenheten, och såg Marcus kropp på golvet. Eftersom han inte ville bli inblandad drog han snabbt ifrån lägenheten, men hann se att de hade påbörjat styckningen med en bågsåg.

Båda gärningsmännen hade kunnat åtalas för mord

Trots vittnesmålen valde åklagaren Ingela Sörgård att bara åtala en av männen för mord, 47-åringen, vilket kom som en chock för familjen såväl som målsägarbiträde, poliser och försvarsadvokater. 

Redan vid den tiden brukade åklagare vid motsvarande situation i andra fall hävda "tillsammans och i samförstånd" och då väcka åtal mot flera misstänkta gärningsmän.

– Av någon anledning gjorde man inte det i det här fallet. Jag tillsammans med många andra var av den uppfattningen att de hade åtalat fel huvudman. Det var inte min gubbe som var förövaren i det här, utan tvärtom. Det var han som hade hjälpt till i brottet mot griftefriden, förklarar Lindström. 

Åtalet förvånade även 28-åringens advokat Göran Ruthberg.

– Jag hade ju ingen synpunkt på det, men det var ovanligt kan jag säga. Det var kanske inte vad man inledningsvis hade förväntat sig men jag ser inte att det var fel, säger Ruthberg till Nyheter24.

Genom att inte åtala 28-åringen för mord kunde heller inte domstolen döma honom för detta.

"Förundersökningsledaren har väldigt stor makt"

Precis som många andra Nyheter24 har talat med minns Ruthberg att mordet på Marcus Norén och åtalet mot gärningsmännen engagerade och upprörde många. Allra mest familjen Norén.

Familjens målsägarbiträde Birgitta Williamson stod bakom familjens ställning till åtalet.

– Den som leder förundersökningen har väldigt stor makt så att säga att bedöma. Är man inte nöjd med förundersökningsledaren, i det här fallet en åklagare, och dennes beslut kan man begära en överprövning, säger Wlliamson till Nyheter24.

Williamson hjälpte familjen att begära en överprövning i hopp om att byta åklagare, men den blev avslagen.

Åklagaren vill inte svara på frågor

När Nyheter24 söker åklagare Ingela Sörgård avböjer hon ifrån att svara på frågor. Hon menar att det är alldeles för länge sen och att hon har lagt det bakom sig.

Åklagaren Ingela Sörgård
Bild: TT

Hennes uttalande sticker ut i mängden av alla de personer, som hade tillgång till utredningen, som Nyheter24 har talat med. Trots att 15 år har passerat beskriver de fallet detaljerat och uttrycker att de "har en annan uppfattning om vad som egentligen hände".

Varför vill du inte svara?

– Det är så att du ringer upp mig och bara vill ställa ett par frågor. Jag säger att jag inte kan bidra till detta efter så lång tid. Det är inte möjligt för mig att göra det på ett rättvisande sätt. Och det är jag som avgör om jag kan tillföra något, så är det, säger Sörgård till Nyheter24.

Kaj Lindström tvivlar än idag på att 47-åringen verkligen var skyldig till mordet på Marcus. 

– Om N.N (28-åringen, reds. anm) sprang därifrån, varför deltar han då i styckningen och dumpandet av kroppen om han inte hade med detta att göra? Det är en intressant fråga, eller hur? Om du vet att det begås ett brott som du inte är delaktig i återvänder du väl inte till brottsplatsen och hjälper till att städa upp? säger Lindström och fortsätter:

– Men där hade ju min huvudman ett betydligt tyngre övervägande skäl eftersom liket ligger i hans bostad. 

28-åringens försvarare Göran Ruthberg uppger att han inte har haft skäl att misstro sin huvudman, varken då eller nu.

Dog i levercancer

Den 47-årige mannen benådades efter ett år i fängelse. Han dog kort därefter på Halmstad sjukhus efter lång tids sjukdom.

Den 28-årige mannen dömdes för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott. Han är idag 43 år och bor i västra Sverige. Mannen har ett långt kriminellt förflutet sedan 1989.

Efter domen 2003 har han dömts för ett flertal brott, bland annat flera fall av olaga hot och hot mot tjänsteman.

I ett av fallen från i fjol ska han ha hotat en man med orden: "Jag tycker om dig N.N, men får jag inte låna telefonen måste jag skjuta. Detta gör jag för rikets säkerhet." 

Bara ett halvår tidigare ska han ha sagt till en boendestödjare, som ville göra ett utandningsprov på honom att han skulle "slita huvudet av [honom]". 

43-åringen har under den senaste tiden suttit av en kortare tid i fängelse för andra brott.

Hur det kom sig att Marcus Norén mördades i lägenheten är det ännu ingen som vet.

Familjen Norén har avböjt medverkan i Nyheter24:s reportage, men har godkänt bildpublicering på Marcus.

"Allt blev fel eftersom åtalet var felaktigt uppbyggt. Vi försökte att med alla medel få en ändring till stånd. Bland annat med att begära överprövning och utbyte av åklagaren.

Allting föll på sin egen orimlighet. Självklart att de åtalade försökte skylla i från sig. En död person kan ju inte försvara sig.

Allt var så märkligt att jag beslöt att skriva en bok", skriver Marcus pappa Lennart Norén, som skrivit boken "Styckmordet i Halmstad: om min son Marcus", i ett mejl till Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.