Tisdag 18 Maj
Stockholm

Polisen planerar eget #metoo-upprop – kan vara olagligt

Polisen planerar ett uppror mot sexuella trakasserier under #nödvärn. Men nu kan det vara olagligt.
1 av 2
Polisens planerade upprop kan vara olagligt. Foto: TT
Polisen planerar ett uppror under #nödvärn i anknytning till #metoo-kampanjen. Men nu kan den ha stött på ett hinder. Upproret kan vara olagligt.
2 av 2
Ännu har det inte släppts. Foto: TT

Polisen planerar ett eget upprop mot sexuella trakasserier under #nödvärn i och med #metoo-kampanjen. Men nu kan de ha stött på ett hinder innan det ens släppts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen planerar ett uppror mot sexuella trakasserier under #nödvärn. I den stängda Facebookgruppen har redan nu över 5000 poliser skrivit under upproret. 

Men nu har de stött på ett riktigt stort problem. Upproret kan vara olagligt. 

– Det är läge för debatt. Vi har ett jätteproblem, säger Kerstin Dejemyr en av medlemmarna i styrgruppen bakom #nödvärn till Expressen.

Polisen har nämligen något som kallas rapporteringsskyldighet. Det betyder att poliser har en skyldighet att rapportera om ett brott har skett. 

I gruppen vittnar många poliser om sexuella trakasserier och övergrepp som, enligt lag, är brottsligt. Polisen vill, med gruppen, endast dela vittnesmål och skapa en debatt om de strukturer som finns. Men anmäler de inte så kan det vara olagligt, skriver Expressen.

Bildkälla: TT

– Syftet med uppropet är att påvisa problem i strukturen och arbetsmiljön och man måste kunna göra det utan att det blir en jakt på oss som har tagit del av berättelserna, säger Kerstin Dejemyr och fortsätter:

– Vi sitter fast. Vi kan inte föra en diskussion och vi kan inte ta upp arbetsmiljöproblem utan att det ska bli en brottsutredning.

Om händelserna som beskrivits i gruppen inte anmäls kan det alltså bryta mot lagen. 

– Fokus i gruppen har inte varit att eftersöka och anmäla brott, något som i princip innebär att vi har underlåtit rapporteringsskyldigheten.

Se även: Utredningen av Martin Timell är klar – det här visar den

Läs också om att polisen har stött på hinder i Martin Timell-utredningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt utvecklingen av #metoo?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela