Måndag 17 Jan
Stockholm

Svensk polis varnar för mystiska smällar i natten

Polisbil vinter smällare
Polisen vill att allmänheten ska rapportera in när bangers smäller av. Smällarna kan härledas till kriminella aktiviteter. Foto: TT/Polisen (Montage)

Polisen har sett att en del av pjäserna används av kriminella för att bli komplement till olika former av bomber. Särskilt i Malmö och polisen likställer smällarna med handgranater.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen får ofta in samtal om att det smäller på olika platser, särskilt på kvällar och nätter. Det händer ofta i Landskrona, Helsingborg och Malmö, skriver polisen i nordvästra Skåne på sin Facebook-sida.

Det handlar ofta om kraftiga fyrverkeripjäser, kallade "bangers". Och det är ofta inte fyrverkerientusiaster som använder sig av smällarna. Polisen har sett att en del av pjäserna används av kriminella för att bli komplement till olika former av bomber. Särskilt har Malmö drabbats av detta i stor omfattning och polisen likställer smällarna med handgranater.

Polisen efter att ha beslagtagit olagliga smällare. Bild: Polisen

Polisen har dock inte helt full koll på varför man använt sig av de här olika pjäserna – och inte heller vem som ligger bakom det ökade användandet. 

Nyligen greps tre personer i 30-årsåldern i Helsingborg efter tips från allmänheten. I deras bil hittades flera "bangers" som hade privatimporterats från östra EU. Polisen skriver att de har stora problem med att utreda liknande typer av brott samt att de behöver hjälp att få smällarna inrapporterade.

"Att utreda dessa smällar är mycket svårt och polisen behöver vara på plats mycket nära i tid efter en smäll. Därför är det viktigt att rapportera smällar som stör så snart som dessa hörs.", skriver polisen i nordvästra Skåne på sin Facebook-sida.

Trots det så har polisen en positiv nyhet när det kommer till att beslagta förbjudna smällare. Från och med den 1 november har Tullverket möjlighet att beslagta smällarna som importerats via posten. Beslagen av explosiva varor har därför ökat extremt mycket den senaste tiden.

Om du hör en smäll så behöver polisen din hjälp. Kontakta polisen på 114 14 vid icke brådskande ärenden – och 112 om det rör sig om en akut situation. 

Läs också om 10 saker du ALDRIG ska säga om du blir stoppad av polisen.

TV: Här testar polisen sitt nya vapen – ska få ner våldet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört mystiska smällar?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela