Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer om polisen tar dig om du dricker alkohol ute på nyår

- 27/12/2017, 21:37 -

Vissa firar in det nya året med bubbel. Men vad händer om polisen tar dig? Nyheter24 ringde upp och frågade vad som faktiskt händer.

Att fira in det nya året gör en del, vissa skålar även in det nya året med lite alkohol. 

Men vad händer om polisen tar dig om du nu står ute och skålar och dricker skumpa vid tolvslaget på nyårsafton med dina nära och kära? 

Det är ju faktiskt inte tillåtet att dricka alkohol på offentlig plats.

Nyheter24 ringde upp Lisa Sannervik som är presstalesperson vid polisen i Uppsala för att ta reda på vad som kan hända. Först och främst så gäller olika saker beroende på hur gammal du är. 

Det här händer om du är under 18 år

Om man är under 18 år har man inte möjlighet att köpa alkohol själv utan man har fått tag i alkoholen på ett brottsligt sett, alltså ett langningsbrott. 

Polisen berättar vad som händer om polisen tar dig om du dricker alkohol utomhus på nyår
Bildkälla: TT

Polisen kan ta alkohol och skriver även en anmälan om brott mot alkohollagen. Men det är alltså inte personen som dricker som blir misstänkt för något utan den som köpt ut alkohol. 

– Polisen kan även kontakta föräldrarna, men om det är en person som precis ska fylla 18 år och snart blir myndig så gör vi en bedömning från fall till fall. Men är personen kraftigt berusad ringer vi föräldrarna som en skyddsåtgärd. Om person är 15 år och kraftigt berusad så ringer vi föräldrar, förklarar Sannervik till Nyheter24. 

Det här händer om du är under 20 år 

Om man är under 20 år så är man myndig och det som är annorlunda är delen om att kontakta föräldrarna. Men det finns tillfällen när man kontaktar föräldrarna ändå. 

Det här händer om polisen tar dig om du dricker alkohol utomhus vid tolvslaget
Bildkälla: TT

– Men har man fyllt 18 år är kraftigt berusad kan man bli omhändertagen av polisen så man får sova ruset av sig.

Det här händer om du är över 20 år

Är man i en alkoholfrizon får man inte dricka alkohol som är över 2,8 procent. Starksprit, vin eller folkstarköl. 

– Dricker man inom zonen så kan polisen skriva en böter som är på 500 kronor. Men det här är regler som alla gäller jämt. Det är ingen skillnad för att det är nyår utan det är samma regler oavsett dag på året. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ser du fram emot det nya året?