Fredag 14 Maj
Stockholm

Mikael hittade obehagligt politiskt budskap i sin nya ryggsäck

Bilder på Mikael Berglind, lappen och utsidan av en Clas Ohlson-butik.
1 av 5
Det var i söndags som Mikael Berglind, 33, köpte en ny ryggsäck hos butiken Clas Ohlson i Sickla köpkvarter i Stockholm. Foto: Facebook / TT Nyhetsbyrån
En bild på ena sidan av lappen med det politiska budskapet.
2 av 5
När han kom hem upptäckte hans fru att det låg en lapp i ryggsäcken. Foto: Facebook
En bild på den andra sidan av lappen med det politiska budskapet.
3 av 5
"Först trodde jag faktiskt att det var ett skämt. Men när jag läste vidare upptäckte jag att det inte var så trevliga grejer. Gissningsvis direkta lögner", säger Mikael. Foto: Facebook
En bild på Mikael Berglind.
4 av 5
"Det är jävligt tragiskt om man ska tala klarspråk. Problemet är väl mest om det hamnar i händerna på barn och ungdomar som kanske inte orkar kolla källan och sprider det vidare", säger Mikael Berglind. Foto: Facebook
En bild på utsidan av en Clas Ohlson-butik.
5 av 5
Enligt Clas Ohlson är detta inte första gången som någon lagt in budskap i deras varor. Foto: TT Nyhetsbyrån

När Mikael Berglind kom hem från Clas Ohlson med sin nyinköpta ryggsäck hade han inte väntat sig att det skulle ligga en lapp med ett budskap i den.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i söndags som Mikael Berglind, 33, köpte en ny ryggsäck hos butiken Clas Ohlson i Sickla köpkvarter i Stockholm.

När han kom hem upptäckte hans fru att det låg en lapp i ryggsäcken.

– Först trodde jag faktiskt att det var ett skämt. Men när jag läste vidare upptäckte jag att det inte var så trevliga grejer. Gissningsvis direkta lögner, säger Mikael till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook
Bildkälla: Facebook

På lappen finns alltså påståenden om sexualbrott baserat på etnicitet. Den sajt som står på lappen hänvisar till en undersökning om sexualbrott och härkomst som en privatperson själv gjort, som publicerades i höstas. Den baserades på sexualbrottsdomar i Sverige.

Men det är ingen officiell rapport. Den senaste publicerades av Brottsförebyggande rådet (Brå) 2005. Den visade att det var mer än dubbelt så vanligt bland utrikesfödda att vara misstänkt för brott jämfört med människor som var födda i Sverige. Brå själva tycker att rapporten håller än idag.

– Den är fortfarande aktuell, sa Stina Holmberg, som var med och skrev rapporten, tidigare i år till SVT.

Mikael Berglind. Bildkälla: Privat

Efter att Mikael hittade lappen skrev han till Clas Ohlson på Facebook. Han fick till svar att detta inte var något som butiken står för eller samarbetar med, men att det inte är första gången som någon lagt in budskap i deras varor.

"Detta är självfallet mycket tråkigt och så klart inget vi står bakom. Jag tror de flesta förstår att lapparna inte kommer från oss och det vi försöker göra är att i möjligaste mån ta bort dem från våra varor. Vi kan bara beklaga om våra kunder trots detta får oönskade meddelanden", skriver Sara Kraft Westrell, informationschef på Clas Ohlson, i ett mejl till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Mikael Berglind skrev även om händelsen och postade i en grupp på Facebook. Då skrev ytterligare en person att hennes dotter hittat en likadan lapp på ICA. Även det var i Sickla.

– Det är jävligt tragiskt om man ska tala klarspråk. Problemet är väl mest om det hamnar i händerna på barn och ungdomar som kanske inte orkar kolla källan och sprider det vidare. Det är ett fegt sätt. Jag tycker att man ska våga stå för vad man tycker istället för att lägga ut lappar helt anonymt, säger Mikael Berglind.

Se också klippet om när någon satte upp ett hjärta på Burger King – och som gjorde att rasisterna rasade:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du handla på Clas Ohlson?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela