Torsdag 27 Jan
Stockholm

Känner du till dina rättigheter? Det här har polisen rätt att göra

Polisen har inte rätt att göra vad som helst. Visste du till exempel att polisen måste ha misstanke om att du är misstänkt för att be om legitimation.
1 av 2
Det kan vara bra att veta vad polisen har rätt och inte rätt att göra. Foto: TT
Endast om polisen har särskild anledning anta att personen är efterspanad eller efterlyst får de be om legitimation. Nyheter24 har pratat med advokaten Kristofer Stahre om vad polisen får och inte får göra.
2 av 2
Polisen måste till exempel ha misstanke om brott för att be om legitimation. Foto: TT

Får polisen be om min legitimation? Får polisen kolla i min väska? Det kan vara svårt att veta vad polisen får och inte får göra. Nyheter24 pratade med advokaten Kristofer Stahre om vad som gäller.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta människor kommer i kontakt med polisen någon gång i sitt liv. Det kan då vara bra att veta vad polisen har rätt och inte rätt till att göra. 

Nyheter24 har pratat med Kristofer Stahre om vad som faktiskt gäller i kontakt med polisen.

När kan polisen göra en husrannsakan?

Knackar polisen på hemma hos dig så kan det vara bra att veta när de har rätt att göra det. Kristofer förklarar att polisen har rätt att göra det av två anledningar. 

– Antingen för att leta efter saker att ta i beslag eller för att söka efter en person som ska gripas. Polisen behöver inte visa upp ett paper, det är bara i amerikanska filmer och vägrar man har polisen rätt att bruka våld. Det räcker att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts för att polisen ska få genomföra en husrannsakan. Till exempel om polisen träffar på en person som verkar ha rökt på så kan de genomföra en husrannsakan hemma hos personen för att leta efter cannabis.

Väskor och tillhörigheter

När får polisen söka igenom din väska eller dina tillhörigheter?

– När polisen skäligen misstänker en person för brott som kan ge fängelse och man ska söka efter saker att ta i beslag. Till exempel om du lämnat en butik och det piper om larmbågarna så får polisen titta i din väska. 

Detta gäller, enligt Kristofer, även kroppvisitering. Det behövs alltså en STARK misstanke om brott som kan leda till fängelse. 

Legitimation

Polisen har faktiskt inte alltid rätt att se din legitimation! 

– Endast om polisen har särskild anledning anta att personen är efterspanad eller efterlyst får de be om legitimation. 

Ta din alkohol

Drack du innan du var 18 år gammal och blev smått irriterad när polisen kom och tog din alkohol? Du hade faktiskt ingen rätt att bli irriterad...

I dessa situationer får polisen ta din alkohol: 

– Om du är under 18 år.

– Om du är så berusad att du är en fara för dig själv eller annan.

– Om du dricker den inom kollektivtrafiken.

– Om du bär den med dig på allmänna sammankomster eller tillställningar i strid med ordningslagen samt om kommunen har särskilda förskrifter om förbud mot alkoholförtäring på vissa platser.

– I Stockholms stad får man till exempel inte dricka sprit, vin och starköl i stadsdelscentrum, på skolgårdar och i vissa parker, lekparker och badplatser.

Bildkälla: TT

Avlägsning

Polisen har faktiskt rätt att köra bort dig från ett område. De kallas avlägsning och Kristofer berättar att det endast får göras om personen stör den allmänna ordningen.

– Polisen har rätt att avlägsna en person som genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller är en fara för den. Alltså om det är nödvändigt för att kunna upprätthålla ordningen. Det finns ett exempel på en person som tittade snett på en grupp poliser som blev utkörd till Kaknästornet. Poliserna åtalades för olaga frihetsberövande.

Testa för droger

Det är svårt att reglera när polisen får testa en för droger berättar Kristofer. Det räcker nämligen att polisen anser att du ser narkotikapåverkad ut. 

– När det finn skälig misstanke för narkotikabrott så får polisen testa dig för droger. Det räcker att man uppvisar tecken på att vara drogpåverkad såsom torr i munnen, glansiga ögon eller flackande blick. Bedömningen enskilda poliser gör kan oftast uppfattas som subjektiv och godtycklig och det är svårt att komma åt poliser som missbrukar möjligheten att testa personer för droger.

När får polisen bruka våld?

– I många situationer får polisen använda våld. När hen möts med våld eller hot om våld, någon som ska gripas och liknande försöker fly, för att avvärja en fara för liv, hälsa eller värdefull egendom, verkställa kroppsvisitation, stoppa ett fordon som är misstänkt, vid husrannsakan men även i andra fall.

Läs också om vad en samtyckeslag är och innebär

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du om polisen?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela