Mobiltelefonen exploderade när familjen sov
1 av 3
En mobiltelefon exploderade plötsligt hos Amandas familj. - Foto: Privat
Dotterns mobiltelefon laddades när den exploderade
2 av 3
Mobiltelefonen efter explosionen - Foto: Privat
Brandlarmet tjöt mitt tidigt under söndagsmorgonen
3 av 3
Amanda: "Jag gick upp i panik och han försökte ta reda på vart röken kom från" - Foto: Privat

Mobilen exploderade när Amanda och hennes familj låg och sov

En tidig söndagsmorgon vaknade Amanda och hennes sambo av att brandlarmet tjöt. Hela hemmet var fullt av rök. Det visade sig vara dotterns mobiltelefon som exploderat.


Söndagen 7 januari  2018 vaknade 25-åriga Amanda Lagevik från Luleå halv sex på morgonen av att deras brandlarm gick. Amandas sambo kom in i sovrummet och bad henne kliva upp fort, väcka och klä på barnen Freja och Felicia, som är ett och fem år gamla.

– Jag gick upp i panik och han försökte ta reda på var röken kom från. Jag tog upp barnen, klädde på dem och gick ut och ringde 112, säger Amanda till Nyheter24

Familjen blev ombedda att gå ut och stänga dörren. Snabbt därpå kom brandmännen och gick in i hemmet för att ta reda på vad som hade hänt. 

– Efter ett tag berättade de att det var en telefon som hade exploderat på tv-bänken när den var på laddning. Jag blev chockad, jag trodde inte att en telefon kunde orsaka så mycket rök. 

Dotterns mobiltelefon exploderade när den laddades. Bild: Privat

När Nyheter24 når SOS Alarm berättar de att explosionen inte hade orsakat någon brand.

– Det var en snabb insats, säger SOS Alarm till Nyheter24 och fortsätter:

– Det var en mobilladdare som hade smällt. Ingen togs till sjukhus och familjen fick själva vädra ut.

"Brandmännen fick en tankeställare"

Amanda berättar att hon är glad att det gick bra trots allt, eftersom det hade kunnat sluta så mycket värre om det hade tagit eld. 

– Brandmännen berättade att de fick sig en tankeställare eftersom de själva laddar telefonen på natten. Jag råder alla som läser det här att vara extra försiktiga när ni laddar era telefoner. 

Amanda Lagevik. Bild: Privat

Många, i synnerhet bland äldre vuxna, är vana vid att låta ett batteri ladda ur för att därefter ladda upp det. Men att göra detta med de litiumjonbatterier som finns i modern bärbar teknik gör att de slits och får kortare livstid, vilket ökar risken för explosion och brand. Det är troligtvis det som har hände hemma hos Amanda i söndags.

– Det som händer är att batteriet inte mår bra och om det går utför går det verkligen utför. Ett litiumjonbatteri brinner i 1 825 grader, berättar Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, för Nyheter24.

Brandsäker telefon? Det här ska du tänka på

1. Ladda inte upp helt

Ett modernt batteri mår i själva verket bättre av att inte laddas upp helt, och laddas lite då och då. Elsäkerhetsverket avråder från att ladda mobilen under natten.

– Man måste ju ladda telefonen på något sätt, och det är då finns en större brandrisk eftersom vi kopplar den till elektricitet. Det är bättre att ladda den under uppsikt. Om det börjar brinna hinner man åtminstone göra något åt det, säger Gustafsson och tillägger:

– En mobiltelefon ska inte överladdas, det är minst lika farligt som att sticka hål på ett batteri.

2. Köp bara original

Gustafssons rekommendation är att helst bara ladda mobilen med originalladdaren. Om den inte är tillgänglig, se till att ladda mobilen med ce-märkning och som har svensk bruksanvisning.

– Man får det man betalar för. Om man köper en laddare från Kina för 3 kronor  genom Wish är det som att direkt stoppa fingrarna i eluttaget i väggen. Det finns inget säkerhetstänk alls. Det allra bästa som kan hända är att mobilen dör, säger Gustafsson.

3. Byt slitna och trasiga kablar

Även kabeln mellan mobilen och laddaren bör ses över. Det är oftast den kabeln som man tar med sig mellan hemmet, arbetet och skolan och är därmed mer utsatt för slitage. Att använda en sådan kan orsaka kortslutning.

– Ser man att usb-sladden är trasig ska den inte användas under några omständigheter. Köp en ny – det är du värd, säger Martin Gustafsson till Nyheter24.

TV: Apple erkänner – ligger bakom långsamma mobiler

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Laddar du mobilen när du sover?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.