Tjejgäng, fyrverkeri
Är du över 26? Då har du antagligen fel nyårslöfte. - Foto: Unsplash, Pixabay

Är du över 26? Då har du antagligen helt fel nyårslöfte

Är du över 26 år gammal? Då måste du börja tänka om när det kommer till vilket nyårslöfte du väljer. Det är dags att vara lite mer positiv i ditt tänk.


Jag ska sluta röka, sluta äta godis och sluta äta kött. Så kan ett nyårslöfte för någon som är över 26 år gammal låta. Mycket sluta och lite börja. 

Hälften av svenskarna kommer använda ordet "sluta" istället för att "börja" i sitt nyårslöfte, enligt en studie som Canon har gjort. Och majoriteten av dessa är över just 26 år gamla. Det är alltså i den åldern som personer börjar att ha nyårslöften som istället för exempelvis: "Jag ska resa till tre länder" blir: "Jag ska sluta äta onyttigt". 

Forskare i studien menar att nyårslöften med ordet "börja" istället för "sluta" faktiskt ger ett bättre år! Trots detta verkar det som att svenskar över 26 inte riktigt har en lika positiv syn på saker och ting. Eller är det kanske för att de har fler dåliga vanor att sluta med?

– Forskningen visar att i det långa loppet så blir människor lyckligare av minnesvärda händelser som konserter, resor eller semestrar, snarare än materiella ting. Att minnas de där speciella stunderna hjälper dig återskapa en positiv känsla och förlänger den positiva effekten, säger Simone Schnall, forskare inom psykologi och beteendevetenskap vid universitetet i Cambridge, i ett pressmeddelande.

Svenskarnas vanligaste nyårslöften är: 

1. Gå ner i vikt (44 procent)

2. Sluta äta ohälsosam mat (19,5 procent)

3. Lära sig något nytt (16,5 procent)

4. Besöka ett nytt land (15 procent)

5. Vara mer ute i naturen (14 procent)

I studien fick 11 000 personer från Europa, bland annat Sverige, svara på frågor om sitt val av nyårslöfte. Personer i Norden ville ut i naturen mer än vad resten av Europa ville göra. Alla i Norden hade "ut i naturen" på topp fem i sin lista. 

Våra grannar hade nyårslöften som skiljde sig från resten... Norrmännen ville lägga sig tidigare på kvällarna, danskarna ville ta upp kontakten med gamla vänner och finnarna ville spendera mindre pengar. 

Och visst låter det trevligare att ha ett positivt nyårslöfte? 

Se om vi kan gissa vilket nyårslöfte du gett dig själv i år genom att göra det här quizet.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du valt ett nyårslöfte?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.