Gängkriget i Järva har krävt flera liv.
1 av 2
Gängkriget i Järvaområdet har eskalerat under de senaste två åren. - Foto: Pixabay/TT
Skjutning i Rinkeby utanför pizzeria.
2 av 2
Nu har våldet tagit sig till sociala medier. - Foto: TT

Gängkriget i Järva – mord och våld har tagit sig till sociala medier

I måndags sköts en 25-årig man till döds utanför en pizzeria i Rinkeby. Några timmar senare spreds bilder på hans döda kropp på sociala medier. Gängkriget i Järva styrs av flertal kriminella individer och nu har kriget tagit sig till sociala medier.


Strax efter att en 25-åring man sköts i huvudet på en pizzeria i Rinkeby i måndags kväll, laddades en bild på den döda mannens kropp upp på sociala medier, enligt DN

I en vit textruta i mitten av bilden stod texten ”Shounon fick hjärnan bortskjuten, jao”. Snart därefter började flera bilder och videofilmer från mordplatsen cirkulera. Bilden tros nu ha setts av tiotusentals personer. 

Kriminella använder sociala medier för att bygga sitt varumärke

Tidigare har gängen använt sig av sociala medier för att hota rivaler och visa upp vapen, knark och pengar. Men i Augusti förra året trappades våldet upp när någon filmade, och sedan delade, hur en välkänd person i området misshandlades.

Efter att filmen laddades upp på sociala medier spred den sig som en löpeld.

Polisen tror att filmen hade en direkt inverkan på våldet mellan de rivaliserande gängen.

– Sociala medier är ett ultimat sätt att exponera sitt våldskapital på. Det blir 10 000-tals visningar direkt och det ökar definitivt polariseringen, säger en polis i en intervju med DN. 

Gängmedlemmarna använder sig av konton på Instagram, Snap­chat och Youtube som följs av tusentals människor. I vissa videor rappas våldsamma hot ut till rivaler. 

För två år sedan började ett blodigt krig

Konflikten mellan två rivaliserande gäng ska ha börjat den 22 juli 2015. Efter att fyra gärningsmän bröt sig in via en nödutgång till Forex i Täby centrum, lyckades de komma över två miljoner kronor.

Samma kväll mördades en av de fyra gärningsmännen brutalt. 20-årings liv togs av personer som ansåg att de blåsts på pengar, då de inte fick delta i rånet. Enligt polisen fanns det flera vittnen till mordet, men ingen vågade kliva fram. 

Det skulle bara gå två dagar innan en hämndaktion kom. Nästa liv som togs skulle vara en 17-årig pojke, som skjöts till döds vid en bensinmack vid Brommaplan. 

Och i och med det mordet påbörjades ett blodigt krig, som skulle ta flera liv. 

De två gängen

De två rivalisernade gängen som bildades efter morden skulle komma att kalla sig "Dödspatrullen” och  ”Shottaz". Det sistnämnda gänget tog sitt namn från ett smeknamn tillhörande  en person som mördades i december 2016 på ett kafé i Rinkeby.

De allra senaste liven som tagits i konflikten har tillhört en 20-åring som mördades i ett garage på nyårsnatten och nu, mordet på 25-åringen i måndags.

Närmast torpeder

Det har också begåtts en rad mord som inte har kopplats till ett krig mellan gängen, utan som utförts utav den så kallade Dödspatrullen, menar polisen.

– Det är de närmaste torpeder vi haft i Sverige. De mördar för pengar, säger en polis till DN

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!