Lördag 4 Dec
Stockholm

Finns i chips och kaffe – vad är egentligen akrylamid?

Det finns för höga doser av akrylamid i många chipssorter. Men varför är det farligt?
Akrylamid. Foto: TT

Nu ska en ny lag reglera hur mycket akrylamid som får finnas i livsmedel. Bland annat chips innehåller en allt för hög halt. Men vad är egentligen akrylamid och varför är det så farligt?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under våren träder en ny lag i kraft som ska hårdare reglera halten av akrylamid i livsmedel. Bland annat har livsmedelsverket hittat höga halter i chips. 

Enligt ett test av testfakta så ska flera populära chipssorter i Sverige innehålla så pass mycket akrylamid att de inte längre kommer vara tillåtna efter att den nya lagen träder i kraft. Högst mängd fann de i OLW:S orginalchips som innehöll 1 700 mikrogram, dubbelt det som är tillåtet. 

Läs mer om den nya lagen och resultatet här

Ämnet finns också i kaffe, pommes frites och bröd. Saker de flesta människor äter väldigt ofta.

Bildkälla: TT

vad är akrylamid och varför är det så farligt?

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt när mat hettas upp i hög temperatur. Till exempel när mat friteras eller ugnsbakas. 

Vanligtvis får vi i oss 30-40 gram mikrogram akrylamid per dag i Sverige. Gränsen för vad som får finnas, enligt den nya lagen, i en matvara är 750 mikrogram. 30 procent får vi i oss via kaffe, bröd och kex medan tio procent kommer från chips eller pommesfrites.

Så nu till det som är farligt med ämnet. Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om en får i sig höga doser av ämnet under en lång tid så ökas risken för cancer. Oavsett hur låg dosen av akrylamid är.

Ämnet ger också skador på ens DNA, sämre fortplantningsförmåga och neurologiska skador. 

Därför kommer många av de chipssorter vi älskar, ja nästan mest, att förbjudas när den nya lagen träder i kraft. Vi får bara hoppas att till exempel OLW hittar ett sätt att göra chipsen vi älskar med mindre halt av ämnet som faktiskt är farligt för oss!

Källa: Livsmedelsverket

Se också videon om Joel som friade till sin fästmö via en chipspåse

Läs också om att OLW-chips nu kan komma att förbjudas

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Äter du chips?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela