Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

OLW-chips innehåller hög halt av cancerframkallande ämnet akrylamid

- 13/01/2018, 16:19
Chips är cancerframkallande.

Tester visar att OLW:s chips innehåller över dubbelt så mycket av det cancerframkallande ämnet än vad som rekomenderas.

TT

En ny lag kommer att reglerar hur mycket av den cancerframkallande ämnet akrylamid som får finnas i våra livsmedel. Nu visar det sig att tre välkända chipssorter innehåller nästan dubbelt så mycket av det farliga ämnet än vad den nya lagen tillåter.

I vår träder en ny EU-reglering i kraft. Den nya bestämmelsen ska reglera hur mycket av det cancerframkallande ämnet akrylamid som får finnas i livsmedel, enligt testfakta. I ett test som utförts av Testfakta visar det sig att flera chipssorter innehåller så stora halter av akrylamid att de inte kommer att vara tillåtna efter att lagen inrättas. 

Tre Chipssorter är värst

Chips
Bildkälla: TT

Det finns tre chipssorter som utmärker sig särskilt mycket vad gäller det cancerframkallande ämnet. Maxgränsen för hur mycket ett livsmedel får innehålla ligger på  750 mikrogram per kilo, enligt den nya regleringen. 

Allra högst mängd finns i OLW:s originalchips, bland annat Sour Cream & Onion, som innehåller skrämmande 1 700 mikrogram, alltså dubbelt som mycket som gränsvärdet. Tätt inpå ligger Änglamark och Bjäres chips. Även OLW:s Naturchips ligger precis på gränsen. 

Chips en av de vanligaste källorna till akrylamid

Chips är en av de livsmedel som innehåller högst halt akrylamid. Livsmedelsverket har också uppmärksammat det faktum att mängden akrylamid tillåtits i chips länge skilja sig dramatiskt mot vad som tillåtits i andra livsmedel. 

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fogelberg, från Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.