Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag är årets sämsta dag – här är varför

Nyheter | 15/01/2018 11:44

Den kallas för "Blue Monday" och beskrivs som den dystraste dagen på hela året. Men var kommer detta ifrån, och varför är den dagen just idag? Nyheter24 reder ut.

Det är en kombination av saker som gör idag – måndagen den 15 januari 2018 – till årets mest deprimerande. I alla fall enligt experter som har räknat på det utifrån en särskild formel.

I ekvationen, som förvisso inte har något grund i vetenskapen, ingår följande parametrar: Vädret, din skuldnivå, tid efter julen, tid från när du misslyckats med att hålla dina nyårslöften, låga motivationsnivåer och känslan av att du borde ta tag i din livssituation, skriver The Sun.

Depression
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bleknande julminnen

Har du lagt ned mycket pengar på julfirandet kan du tvingas uppleva konsekvenserna av det nu i form av ett ansträngt bankkonto. Har du även ätit mycket julmat kanske du känner av det runt midjan.

Dessutom är vädret vinterkallt och många återvänder till sina jobb efter ledighet, inte sällan på en måndag.

Mycket som känslomässigt kan gå emot en, alltså.

Depression
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det finns också saker du kan göra för att undvika att känna dig nere under "årets sämsta dag".

En grej för att råda bot på vinterdeppighet kan vara att till exempel umgås mycket med vänner eller familj.

En annan grej kan vara att träna.

– Kläm in 30 minuters träning. Det kan vara en snabbpromenad, en lättare joggingtur, en avslappnande simtur eller en intensiv intervallträning – röra bara på dig i 30 minuter för att känna av fördelarna, säger den personliga tränaren Andy Ward till The Sun.

Men även om du inte orkar genomföra just ett träningspass kan det vara en god idé att boka in grejer ändå, som till exempel en bio- eller restaurangbesök. Bara för att hitta på saker.

Om du däremot känner dig deprimerad över lång tid bör du prata med en vän eller läkare, skriver The Sun.

Är det verkligen på riktigt?

Flera experter har dock ifrågasatt formeln och Cliff Arnall, psykologen bakom den.

2010 fick Cliff Arnall ett uppdrag från Sky Travel att komma fram till den bästa dagen att boka sin semesterresa, vilket ledde till att han skulle räkna ut den mest deprimerande dagen på året.

Arnall reflekterade över varför människor bokar resor, och räknade in faktorer som ekonomi, väder, stress och motivation. Det var så han kom fram till att den tredje måndagen i januari är väldigt deprimerande.

– Men det är inte särskilt hjälpsamt att säga så – det är nästan en självförverkligande profetia att det är den mest deprimerande dagen, säger Arnall i en intervju med The Sun

Nu under 2018 försöker Arnall tillsammans med resebolaget Virgin Atlantic att ta tillbaka "Blue Mondays", från nu och 15 år framåt. De vill att dagen istället ska ägnas åt vad man vill göra av sina tolv kommande månader.

Blue Monday får helt enkelt ses som något av sanning med modifikation, och vi kan nog alla komma överens om att det är en superb dag att planera framtiden.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det kämpigt idag?