Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säpochefen slår larm: Radikala islamister ökar i Sverige

- 16/01/2018, 18:30 -

Antalet radikala islamister ökar i Sverige, något som oroar Säpo-chefen Anders Thornberg. För att motverka detta krävs att samhället tillsammans hjälps åt, menar han.

Sverige har haft en förhöjd hotnivå sedan 2010. Den kommer att ligga kvar under hela 2018, enligt en bedömning från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NST.

Förra året minskande antalet personer som återvände till Sverige efter att ha krigat för IS. Däremot ökar antalet radikala islamister i landet, något Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen, nu varnar för.

– Tillväxten ökar ju hela tiden. Det är inte bara resenärerna som vi pratar om utan personer som blir självradikaliserade, personer som stannar i vårt land och kan få för sig att göra ett terrorattentat med enkla medel som med en kniv eller ett fordon, säger han till Aftonbladet.

Anders Thornberg Säpochef
Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

För att motverka att antalet extremister i Sverige ökar krävs att samhället tillsammans hjälps åt. Det här är nämligen ingen uppgift som Säpo kan klara själva, menar Anders Thornberg.

– Det är otroligt viktigt att man identifierar de här individerna, för min del de som kanske är beredda att begå terrorbrott. Vi måste bryta trenden med en ökande tillväxt. Miljöerna har ju växt så mycket i Sverige att det blir svårare och svårare för oss som är satta att bekämpa det här att hålla koll på sådana stora volymer av individer, säger han.

Säpo ser även att hoten kan komma att öka inför höstens val i Sverige, inte minst mot politiker. Dessutom är det inte enbart från radikala islamister som hoten kommer, utan även från höger- och vänsterextrema, skriver Aftonbladet.

Se också klippet från när Säpo berättade att de hade mottagit ett terrorhot mot Stockholm:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.