Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vet du vad som gäller om din hund biter en annan hund?

- 29/01/2018, 20:09 -

Vi vet alla vad som händer om en person skadar en annan människa. Men vad gäller egentligen när det är ett djur som gör något "brottsligt"?

Har du hund så har du säkerligen undrat över vad som skulle hända om din hund bet någon eller gjorde något annat "busigt". 

Vad gäller egentligen rent lagligt? Är det du som har ansvaret och vad kan straffen bli?

Nyheter24 pratade med advokaten Kristofer Stahre för att ta reda på allt du vill veta. 

Om din hund orsakar skador så är det tyvärr ditt ansvar.

– Ägaren till hunden blir skadeståndsskyldig oavsett om han eller hon faktiskt orsakat skadan. Detta gäller också när en hund attackerar en människa. Hundägaren är då skyldig att ersätta de personskador som orsakats. 

Det skadeståndet ska gälla alla skador som hunden orsakar. Det kan vara egendom, skador på en människa eller på en annan hund. 

Hund biter en annan hund
Bildkälla: TT

Din hund anses, enligt lagen, vara din egendom. Eller som i det här fallet någon annans egendom.

– Om man skadar någon annans egendom så blir man ersättningsskyldig. Högsta domstolen har till exempel i ett mål ansett att ägaren till en lösspringande hanhund var skadeståndsskyldig för att hunden hade parat sig med en avelstik.

Men trots att du blir blir skyldig att betala skadestånd så är det sällan det anses att DU eller din hund gjort något rent brottsligt. Inte om du inte avsiktligt fått din hund att göra något med flit. Och det gör du ju inte!

– Om en person medvetet manar sin hund till angrepp på någon är det annorlunda. Då kan personen dömas för misshandel eller grov misshandel eftersom domstolarna har ansett att använda sig av en hund för att skada någon kan likställas med att skada någon med ett tillhygge. 

Om du skulle stöta på någon som gör något mot din hund, dig själv eller din egendom så kan du skicka in en stämningsansökan. Alltså stämma ägaren. 

Se också videon om 27-årige Bobby som älskar att klä ut sig till hundar

Läs också om fem tecken på att du inte borde skaffa hund

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.